Petr Nečas byl policií obviněn. Kvůli trafikantům z ODS

11.02.2014 19:36

Policie obvinila bývalého premiéra Petra Nečase (ODS) z podplácení v takzvané kauze trafik pro exposlance ODS Petra Tluchoře, Ivana Fuksu a Marka Šnajdra. ČTK to dnes řekl Nečasův advokát Josef Lžičař.

Petr Nečas byl policií obviněn. Kvůli trafikantům z ODS
Foto: Hans Štembera
Popisek: Expremiér Petr Nečas

Anketa

Jakého výsledku dosáhne ODS ve volbách do Evropského parlamentu?

85%
9%
3%
2%
1%
hlasovalo: 12109 lidí

„Obsah usnesení zatím neznám. Podle mých informací ale vychází ze stavu, který byl znám již před osmi měsíci, a není založené na žádných nových faktech. Expremiér Nečas obvinění odmítá a domnívá se, že dochází ke kriminalizaci politického jednání," sdělil Lžičař.

Kauza údajného podplacení Tluchoře, Fuksy a Šnajdra vedla k pádu Nečasovy vlády, Nečas se rovněž vzdal funkce předsedy ODS. V současné době jsou v této větvi případu obviněni bývalá šéfka vládního kabinetu Nagyová, nynější Nečasova manželka, a někdejší Fuksův náměstek Roman Boček. Nagyová s Bočkem podle žalobců společně navedli Nečase k přislíbení úplatku.

Informaci přinesl právník Marek Nespala, který v kauze zastupuje Petra Tluchoře, jednoho z „trafikantů“. „Mám obecný poznatek v rámci monitoringu trestní kauzy o tom, že v úterý odpoledne bylo zahájeno trestní stíhání doktora Nečase," uvedl advokát.

Zpráva byla posléze potvrzena obhajobou samotného Nečase. „Zatím nevím, co je obsahem toho sdělení, ale měly by to být skutečnosti, které byly orgánům činném v trestním řízení známy před více než osmi měsíci. Týká se to těch tři poslanců a toho, že jim měl nabídnout nějaká místa. Pan Nečas s tím ale zásadně nesouhlasí,“ uvedl jeho obhájce Josef Lžíčař pro server iDnes.cz.

Sám Petr Nečas se ke kauze vyjádřil až pozdě večer pro server Reflex.cz. Jedná se podle něj o obyčejnou mstu. „Považuji to za odvetu proti mé osobě za podané trestní oznámení a za tvrdou kritiku postupu ÚOOZ. Je to zoufalá snaha vedení ÚHOZ a Vrchního státního zastupitelství v Olomouci dodatečně odůvodnit naprosto nestandardní a neadekvátní kroky, které vedly k destabilizaci politické situace, pádu vlády a vychýlení ústavního systému státu,“ řekl Nečas. Jeho obvinění je prý důkazem, že je v této zemi kriminalizována politika.

Trojice exposlanců je podle rozhodnutí Nejvyššího soudu nestíhatelná z důvodu imunity. Naopak Nečas podle soudu stíhán být mohl.

Benda: Je to poslední zoufalý Ištvanův pokus

Česká televize informovala, že poslanci, zejména ti z ODS, byli z rozhodnutí státního zastupitelství velmi překvapeni a nechtěli se k němu vyjadřovat. Poslanec Marek Benda pro ČT uvedl, že je to „poslední zoufalý pokus pana Ištvana dokázat, že ten jeho zásah z loňského června měl nějaký smysl“.

„Je to skandální obvinění, které nemá nic společného s trestním právem,“ uvedl. Dalo se prý čekat, že vyšetřovatelé přistoupí k tomuto kroku, protože již dlouho nedokázali v kauze přijít s něčím novým.

Podle tiskového mluvčího ODS Jiřího Sochora se doposud vyšetřováním nic neprokázalo, takže strana musí vyčkat, s čím vyšetřovatelé vlastně přijdou. Mluvčí nechtěl mluvit ani o tom, jaký důsledek bude obvinění mít pro vztah Petra Nečase k ODS, jejímž je stále členem.

Jeroným Tejc z ČSSD uvedl, že obvinění expremiéra není překvapivé. Pokud by k němu nedošlo, museli by prý vyšetřovatelé přiznat, že udělali chybu. Jednání Nečase a trafikantů podle něj bylo korupcí v politickém slova smyslu. Zda je to i trestněprávní korupce, to podle něj bude muset posoudit soud. Přiznal však, že si jako právník Nečasovo odsouzení příliš nedovede představit.

Vojtěch Filip z KSČM věří, že celý případ bude vyšetřen řádně. Když už podle něj nebylo dotaženo vyšetřování trojice trafikantů, je třeba, aby bylo dotaženo alespoň tam, kde je to možné.

Ústavní právník: Dalo se to čekat

Ústavní právník Marek Antoš z Právnické fakulty Univerzity Karlovy uvedl, že rozhodnutí není příliš překvapivé. Podle něj je stíhání vhodné, už proto, aby do budoucna bylo jasné, zda takové jednání politika lze považovat za trestné. Toto podle něj mělo nastat i v případě trafikantů ODS, u nichž řízení zastavil Nejvyšší soud.

Sám by však byl při kvalifikaci Nečasova jednání jako trestného opatrný. „Je to něco, na čem je politika postavená a viděli jsme to i nedávno při sestavování vlády. Tam se odehrávaly věci, které by čistě optikou trestního práva mohly být označeny jako vydírání," vzpomněl. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav, jno

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…