Petr Nečas znovu premiérem, přečetli jsme v novinách

11.06.2014 9:35

Svéráznou vzpomínku na rok staré události přináší reportér MF DNES Václav Dolejší. V úvaze, co by bylo bez kauzy Jany Nagyové, dochází k tomu, že Petr Nečas by možná mohl v květnu obhájit svůj premiérský mandát, a Andrej Babiš by možná nadále obrážel okresní kulturáky.

Petr Nečas znovu premiérem, přečetli jsme v novinách
Foto: Hans Štembera
Popisek: Bývalý premiér Petr Nečas

Anketa

Který člen vlády je zatím vaším největším oblíbencem? (Restart hlasování 9.6.2014)

18%
52%
1%
10%
3%
hlasovalo: 11206 lidí

„Jindy introvertní a podezřívající Petr Nečas se na jaře 2013 zdál v neobvyklé pohodě. Žertoval a měl pocit, že mu věci najednou vycházejí,“ vzpomíná reportér. Ministerský předseda prý tehdy nejspíš skutečně věřil, že ve volbách, očekávaných na květen 2014, může pravice uspět.

Dolejší připomíná, že na jaře 2013 se už začaly projevovat první známky oživení ekonomiky. ODS navíc po zoufalém propadu opět začaly růst preference, dohromady s TOP 09 již dotáhly vládnoucí ČSSD.

„Tato země má své ekonomické problémy, nicméně tu nejtěžší etapu má za sebou,“ ujišťoval tehdy v parlamentu premiér. V novinách pak dodával, že vláda musí ukázat vlídnější tvář. „Musíme zastavit veškeré strašení a ukázat lidem světlo na konci tunelu,“ ujišťoval. Zároveň začal svou stranu chystat na volby- příkazem, aby místo osvědčených stranických kádrů přišly na kandidátky lokální elity z řad lékařů nebo učitelů.

Nahrávala mu i rozhádaná ČSSD, která na březnovém sjezdu v Ostravě aplaudovala prezidentovi, který se před zraky předsedy Sobotky ostentativně objímal s jeho největším rivalem. Pak přišel Jan Mládek se svými výroky o živnostnících coby parazitech a důchodcích, co by optimálně měli přestat pracovat až pět let před smrtí.

Skutečně to prý tehdy vypadalo pro Petra Nečase velmi optimisticky. Jenže nikdo v tu chvíli netušil, jaké akce se svými přáteli z řad vojenského zpravodajství rozjela Jana Nagyová, a také fakt, že doposud nepříliš úspěšný Andrej Babiš zrovna najal pro své hnutí ANO Alexandra Brauna, jednoho z mágů volebních kampaní.   


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Ing. Věra Kovářová, MIM byl položen dotaz

věk dožití ve zdraví

Sama zde píšete toto: ,, V roce 2017 byl obvyklý věk dožití ve zdraví u mužů 61 let a u žen 62 let.“ Jak ale tedy vysvětlíte, že vy prosazujete odchod do důchodu déle, a to třeba i o 5 a více let?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ukazoval s Černochovou „zákaz Slovákům“, teď se Naď chlubí národním dresem. Lidé mu napsali své

4:46 Ukazoval s Černochovou „zákaz Slovákům“, teď se Naď chlubí národním dresem. Lidé mu napsali své

„Fotit se s cedulkou ‚Slovákům vstup zakázán‘ a potom se předvádět ve slovenském dresu může jen čist…