Petra Kvitová získala kvůli daním mocného spojence. Možná vás to překvapí

12.07.2014 10:53

Silná slova a odsudky se na wimbledonskou šampionku Petru Kvitovou snesly i od některých politiků. Někteří jí vyčítají, že si přesunula bydliště z Česka do Monaka, tradičního daňového ráje sportovců. Tenistky se ale výrazně zastal ministr financí a šéf hnutí ANO Andrej Babiš, jehož úřad chce jinak výběr daní zefektivnit.

Petra Kvitová získala kvůli daním mocného spojence. Možná vás to překvapí
Foto: Hans Štembera
Popisek: Andrej Babiš

Andrej Babiš sice šéfuje úřadu, který obvykle bojuje proti neochotě platit daně, ale Petry Kvitové se ve vyhrocené debatě zastal. Výhry z turnajů se zpravidla daní v zemi, která je pořádá, připomíná předseda hnutí ANO.

„Petra Kvitová nehraje a nežije v Česku. Ona jezdí po turnajích po celém světě, kde příjmy daní v zemích turnaje. Dělá pro slávu České republiky víc než všichni, co ji dnes kritizují,“ řekl MF Dnes Babiš. Deník také připomněl, že jeho koncern Agrofert je zároveň sponzorem Tenisového klubu Prostějov, kde vyrůstala i Kvitová.

Sportovci, kteří mají příjmy z celého světa a v žádné zemi nestráví víc než polovinu roku, platí daň z příjmu zpravidla v zemi stálého bydliště. Kvitová si proto za domov zvolila Monacké knížectví, kde je daň nulová. Podle deníku ale proto nejde ani tak o výhry, jako spíše o příjmy z marketingu, výhry se totiž daní v místě turnaje. Svoji poslední výhru z Wimbledonu - 1,76 milionu liber (v přepočtu 60 milionů korun) tak Kvitová podle dostupných informací zdanila prý nejméně dvaceti procenty přímo v Británii.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…