Petránek je hovado a prase, napsal. Teď se pustil do Donalda Trumpa a opět to stojí za to

23.01.2017 19:21

Publicista Daniel Veselý se na serveru Britské listy rozepsal nad inauguračním projevem Donalda Trumpa. Podle jeho slov jde o cynický výsměch obyčejným Američanům. Trumpova slova byla, jak uvedl, směskou nacionalistického populismu, nesplnitelných slibů a z řetězu utrženého velikášství.

Petránek je hovado a prase, napsal. Teď se pustil do Donalda Trumpa a opět to stojí za to
Foto: donaldjtrump.com
Popisek: Donald Trump

„Masivní demonstrace, které vypukly po celém světě souběžně s teatrálním vstupem Donalda Trumpa do Oválné pracovny, a legislativní snahy kriminalizovat mírumilovné protesty dávají tušit, že v Trumpově éře budou miliony lidí bojovat za to, aby těžce nabyté statky, jakými jsou svoboda shromažďování, práva žen, práva LGBT komunity a etnických a náboženských menšin či ekologické standardy, zůstaly zachovány,“ konstatuje pak úvodem Veselý. Ten se v nedávné minulosti proslavil zejména svým útokem na slavného novináře Jana Petránka, kterého v polemice nazval hovadem a prasetem.

Podle Veselého není vůbec divu, že se na tvorbě Trumpova inauguračního projevu podílel hlavní stratég nového prezidenta Steve Bannon, který je zároveň duchovním otcem xenofobního a rasistického webu Breitbart. „Stěží lze přehlédnout vyhrocenou nacionalistickou linku Trumpovy řeči – a mezi řádky ponížení bílého muže, jenž dostal životní příležitost vysušit ‚washingtonskou bažinu‘. Ostatně boj bitého (bílého) lidu proti zpátečnickým elitám jako by nacházel inspirační zdroj ve 30. letech minulého století (ovšem nezaměňovat s idejemi socialismu),“ poznamenal Veselý s tím, že Bannon představuje pozoruhodné pojítko mezi Trumpovým kabinetem a neofašistickým hnutím Alt Right. 

Původní text ZDE.

„Přestože můžeme s některými myšlenkami Trumpova inauguračního projevu souhlasit (establishment chránil sám sebe, a nikoliv běžné Američany, jeho vítězství není vítězstvím obyčejných lidí apod.), je zapotřebí vnímat nejen kontext těchto slov, ale především zázemí a plány představitelů Trumpova týmu,“ dodal Veselý. A následně se zaměřil na to, že majetek 17 Trumpem designovaných ministrů je vyšší než majetek třetiny amerických domácností. 

„Jedno se však Donaldu Trumpovi upřít nedá – dokázal vyvolat dokonalou vlčí mlhu tím, že se pasoval do role spasitele americké střední třídy a chudých, přičemž sestavil vládu, v níž je rekordní počet miliardářů, jejichž pohrdání ‚hlavní ulicí‘ je nebývalé. A to je skutečně kousek hodný protřelého iluzionisty,“ uzavřel Veselý.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Blyatmobil.“ Ruský vynález se chytil. Odhalil ukrajinskou slabinu

21:33 „Blyatmobil.“ Ruský vynález se chytil. Odhalil ukrajinskou slabinu

Ruským tankům nazývaným „blyatmobiles“ nebo „želví tanky“ či „bitevní stodoly“ se dostává pozornosti…