Petříček: Pád berlínské zdi je mezníkem na cestě k naší svobodě

09.11.2019 18:40

Pád berlínské zdi je podle českého ministra zahraničí Tomáše Petříčka jedním z mezníků na cestě k naší vlastní svobodě. Šéf české diplomacie to dnes řekl českým veřejnoprávním médiím v Berlíně, kde se účastní oslav 30. výročí pádu berlínské zdi. Na společné recepci se během nich setká s německým ministrem zahraničí Heikem Maasem i s dalšími evropskými kolegy.

Petříček: Pád berlínské zdi je mezníkem na cestě k naší svobodě
Foto: Hans Štembera
Popisek: Tomáš Petříček

„Pro nás je také důležité si nejenom připomenout, co se stalo před 30 lety, ale také si uvědomit, čeho jsme dosáhli za těch 30 let. Znovusjednocené Německo a Česká republika jsou partnery v Evropské unii,“ poznamenal Petříček, podle něhož je sice dodnes mezi východem a západem Evropy možné vnímat rozdíly, společným úkolem je ale snažit se je překonávat.

Ministr zahraničí dnes na pozemku českého velvyslanectví v Berlíně také zasadil strom smíření vypěstovaný ze semínek stromu, který v roce 1943 v Terezíně zasadily židovské děti. „Je to připomínka toho, že i ony se snažily žít normální život, a především připomínka nevinných obětí,“ uvedl Petříček. Svoboda získaná v roce 1989 podle něj znamená také zodpovědnost, aby se takové události už neopakovaly.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…