Petříček se strašně smál Babišovi. Pak popsal, jaký nám Zelený úděl přinese pokrok

02.11.2021 22:50 | Ze sítí

Někdejší ministr zahraničních věcí ve vládě Andreje Babiše Tomáš Petříček (ČSSD) se na facebookovém profilu vyjádřil k premiérovu vystoupení v Glasgow. Zde se koná klimatická konference COP 26, na níž se řeší, jak snižovat emise skleníkových plynů, a zabránit tak klimatické katastrofě.

Petříček se strašně smál Babišovi. Pak popsal, jaký nám Zelený úděl přinese pokrok
Foto: Hans Štembera
Popisek: Tomáš Petříček

„Andrej Babiš v Glasgow nezklamal. Asi nevěděl, že schválil závazek dosáhnout uhlíkové neutrality do roku 2050. Ale to by nebylo poprvé, co se blamuje,“ uvedl k vystoupení premiéra Andreje Babiše v Glasgow Petříček. Úvahu doplnil několika smajlíky, jednom plakal, jindy se smál.

„Problém vidím hlavně v tom, že pouze ztělesňuje neochotu vést seriózní debatu o tom, jak se na přechod od fosilních paliv k nové energetice a udržitelnějšímu hospodářství připravit, jak zajistit, že budou lepší pracovní příležitosti v následujících desetiletích, jak zajistit, že změny nebudou k horšímu, ale že to naopak může být cesta k férovější, zdravější a spokojenější společnosti,“ podotkl.

„Přijde mi to jako výkřiky v 90. letech, že mobilní telefony jsou hloupost, protože jsou drahé, těžké a kdo by je vlastně potřeboval. A dnes toto smolím na chytrém telefonu, který má většina lidí. Chytrý telefon má i moje babička. Místo debaty o zelené sebevraždě bych se radši bavil o tom, jak se připravit na to, až fosilní bublina splaskne, a hledal příležitosti, jak využít přechodu k digitální zelené ekonomice. A ty příležitosti se i pro průmyslovou zemi, jako je Česko, nabízejí. Ale to by od odcházejícího premiéra vyžadovalo víc než laciný populismus,“ zmínil závěrem svého komentáře Petříček.

Petříček v minulosti tvrdil, že ekologie je sociálnědemokratické téma. Předloni v září se mimo jiné resort pod jeho vedením připojil ke klimatické stávce. Jeho zaměstnanci se místo práce zúčastnili celopodnikové debaty s přizvanými odborníky a s vedením ministerstva, aby řešili, jak se s důsledky klimatických změn vyrovnávají okolní státy a co konkrétního v tomto směru dělají jejich centrály zahraniční politiky. Šéf diplomacie Tomáš Petříček (ČSSD) v kontextu s tím rozhodl i o tom, že na přilehlé zahradě bude „pět čmelínů“.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Že ji neměli rádi? Za tím bude něco jiného. Petr Žantovský tuší, co je za koncem ministryně

4:44 Že ji neměli rádi? Za tím bude něco jiného. Petr Žantovský tuší, co je za koncem ministryně

TÝDEN V MÉDIÍCH Za hodně brutální znásilnění vnímání politiky se dá brát vyjádření Heleny Langšádlov…