Pěvkyně Pecková se pustila do české společnosti: Když hájím kulturu, nazývají mě elitářkou. Mám v Německu za sousedy migranty a přijali jsme je

16.09.2019 16:39

Mezzosopranistka Dagmar Pecková srovnává českou a německou mentalitu. Podle Peckové bychom se měli od Němců naučit nezávidět a pracovat. A také bychom neměli dále podporovat rozkol ve společnosti mezi městem a venkovem, mezi tzv. pražskou kavárnou a zbytkem obyvatel. Uvedla to v rozhovoru pro web Info.cz.

Pěvkyně Pecková se pustila do české společnosti: Když hájím kulturu, nazývají mě elitářkou. Mám v Německu za sousedy migranty a přijali jsme je
Foto:
Popisek:

Dagmar Pecková porovnává situaci v Německu, kde již přes třicet let bydlí a kde má rodinu, se situací v Čechách. „Od Němců bychom se měli naučit nezávidět a pracovat. Nemyslet si, že všichni všechno ukradli. U nás se od 90. let nevěří, že by něco mohlo být vypracované, a ne ukradené,“ říká mezzosopranistka žijící střídavě v Německu a v Čechách

Problémem v české společnosti jsou podle Peckové stále se rozvírající nůžky mezi městem a venkovem. „U nás se to, bohužel, objevuje třeba i v kultuře. Když v kultuře obhajuji vysoké umění, jsem nazývána elitářkou, přitom kultura by měla povznášet, a ne jenom bavit,“ je přesvědčená Pecková

Pecková je známá svým vystupováním na demonstracích proti premiérovi Andreji Babišovi. „Účast umělců na demonstracích může pomoci, nemusí to nutně něco změnit, ale poukáže se na nepravost něčeho a lidé si to musí sami přebrat,“ komentuje svoji úlohu Pecková a připomíná svůj spor s komunálními politiky Babišova hnutí ANO.

„Mám tři roky festival Zlatá Pecka v Chrudimi, vznikly tam určité spory a lidé, kteří mi nepřáli a chtěli mě zlikvidovat, tak si vymysleli lži, že neplatím daně a okrádám spoluobčany na Chrudimsku. Můj plat byl ale lživě zaměněn za rozpočet festivalu,“ popisuje Pecková a dodává, že nakonec se festival uskutečnil s pomocí jiných lidí.

Hlavní problém, který se objevuje nejen v Čechách, ale třeba i v Německu, vidí v růstu populismu. „Všude ve světě vládne populismus, který slibuje, že vše vyřeší hned, tady na místě. Populismus podle mě rozděluje společnost, část společnosti ví, že to takhle jednoduché není, a druhá část těm populistům věří a myslí si, že za ně vyřeší všechny jejich problémy,“ hledá Pecková důvod rozdělení společnosti.

Jako obyvatelka Německa má Pecková svoje vlastní zkušenosti s migrační krizí. „Tam, kde bydlím já, kde je asi pět set obyvatel, se k nám přistěhovalo na padesát migrantů, rodin s dětmi, a my jsme se přijali,“ popisuje slavná operní pěvkyně s tím, že problémy samozřejmě v Německu jsou, ale bohužel kriminalita migrantů je podle ní vděčnější téma než třeba kriminální činy ostatních.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jma

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…