Pilip: Vláda musí pokračovat v reformách. Dokud to jde

08.05.2012 14:48

Podle ekonoma a bývalého ministra financí Ivana Pilipa by vláda měla nadále pokračovat v reformách. Pouhé „udržovací“ vládnutí by podle něj bylo mrháním možnostmi, jaké vláda má. Situace ve sněmovně podle něj zdaleka není tak beznadějná a nelze předpokládat, že v dohledné budoucnosti bude lepší.

Pilip: Vláda musí pokračovat v reformách. Dokud to jde
Foto: Filip Jandourek
Popisek: Vláda ČR

V textu pro server iHNed.cz vyjádřil Ivan Pilip názor, že není až takovým problémem, že vláda musí spoléhat na nejistou podporu několika neukotvených poslanců. „Takováto situace totiž není pro české vlády nijak výjimečná,“ upozorňuje Pilip. Tato vláda podle něj pořád má možnost prosazovat reformy, a měla by jich využívat, protože je možné, že v budoucnosti už ani taková možnost nebude.

Pilip chválí vládu alespoň za vytrvalost zavádění reforem

Za dosavadní změny vládu chválí. „Ne vždy jsou změny optimální, občas poněkud chaotické, ale za jeden rys je vládu nutné ocenit – přes všechny problémy a protesty se snaží alespoň část reforem provádět a neustupovat od nepopulárních věcí,“ myslí si exministr.

Hlavní problém je podle něj v tom, že lidé reformy nechápou. Důkazem je podle něj i hysterická reakce na slova poslankyně Peckové, že „důchodci to nějak zvládnou, neboť jsou zvyklí“. Poslankyně s váženým povoláním lékařky podle Pilipa přednesla ve sněmovně projev, „na kterém nebylo nic agresivního ani arogantního“. Je prý alarmující, že „na informačních serverech vyvolala reakci, jejíž vulgarita a útočnost se vymyká i poněkud bahnitému prostředí českých internetových diskusí“.

Pokračování v reformách by podle Pilipa „samo o sobě mohlo nikoli obnovit důvěru v politický systém – ta je bohužel na léta v troskách – ale alespoň stabilizovat situaci v zemi“. Právě proto by v nich vláda měla pokračovat stůj co stůj.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Blanárova schůzka se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

5:00 Blanárova schůzka se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

TÝDEN V MÉDIÍCH Petr Fiala neměl žádné kmotry v pozadí, nikdo mu zadarmo nic nedal a musel se adapto…