Pirát Bartoš: Chceme, aby politika měla kulturu

15.01.2020 15:35

Jak chce znovuzvolený předseda Pirátů Ivan Bartoš dostat stranu do vlády? Měla by se opozice sjednotit proti Andreji Babišovi? A má opozice i Piráti konkrétní řešení problémů této země? O tom v Interview Plus Českého rozhlasu hovořil s moderátorem Michaelem Rozsypalem znovuzvolený předseda České pirátské strany, poslanec Ivan Bartoš.

Pirát Bartoš: Chceme, aby politika měla kulturu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda Pirátů Ivan Bartoš

Bartoš opět zopakoval, že jeho strana má ambici být ve vládě. „My jsme tu ambici měli už v roce 2017, ale výsledek voleb, kde bylo dominantní hnutí ANO a my jsme měli podmínku, že bychom se neúčastnili vlády, kde by mělo ANO většinu, nebo kde budou problematické osoby, což není jenom současný premiér, tak ta ambice zde již byla; a my jsme za 2 roky ve Sněmovně jako strana opět vyrostli, máme dvojnásobek členů, máme teď zastoupení ve všech patrech politiky, v Evropském parlamentu. A samozřejmě, daří se nám řadu věcí prosazovat i z té pozice konstruktivní opozice, což nebývá úplně zvykem. Ale ty věci důležité, ať je to důchodová reforma, ať jsou to otázky sociálního bydlení, nebo vůbec dostupnosti bydlení, tak to prostě jako opoziční strana nemáte příliš šanci prosadit, můžete konfigurovat třeba nějaký vládní návrh, to jistě jde. Takže je logické, že ta naše další cesta by měla mířit do vlády,“ sdělil Bartoš.

„Jsem přesvědčen, že o lidech a o tom, jakým způsobem pracují a jak fungují, vypovídají činy. A nám se prostě nelíbilo, jak to ty strany vedou, jak to ti politici vedou. Demokratický systém je správný systém, je to nejlepší systém, jaký máme. Takže kdybychom říkali, že Piráti jsou protisystémová strana, a my jsme tu nálepku dostali, my prostě chceme, aby politika měla kulturu, aby politici vycházeli z faktů, nedělali populistická gesta a aby představovali vizi, která je dlouhodobá, ne na jedno volební období, na 2050, 2060, a to nám chybělo. Takže když je systém špatný, tak se ho snažíte opravit, jako třeba v tom počítačovém programu, kdy vy se snažíte vychytat ty mouchy, nabídnout ten návrh, vizi, program, lepší. A to byla vždycky naše cesta, náš cíl. A já si myslím, že držíme dobře kurz a utvrzujeme lidi, kteří nám tu důvěru dali, že to udělali správně,“ podotkl dále Bartoš.

PhDr. Ivan Bartoš, Ph.D.

  • Piráti
  • Místopředseda vlády pro digitalizaci
  • místopředseda vlády

Své pak řekl i k případné koalici po sněmovních volbách. „Situace na politické scéně je poměrně divoká, a to z toho důvodu, že i díky volebnímu systému vždy ten vítěz voleb dostává ty hlasy jako extra, má více mandátů než ty jiné strany,“ sdělil k volebnímu systému, který zvýhodňuje ty větší strany, poslanec Bartoš. A jak dodal, Piráti se jej snaží změnit, ale netuší, zda se to podaří do voleb. „Pro nás si myslím, že je jasné ‚no go‘, neboli nepřekročitelná hranice jednání se stranami, které považujeme za nedemokratické, v tuto chvíli jsou to ve Sněmovně projekt Tomia Okamury SPD a komunisté. A zbytek uvidíme, jaká bude situace, protože některé strany...“ dodal Bartoš.

Ten zdůraznil skutečnou ambici Pirátů porazit Andreje Babiše (ANO) v příštích volbách. „Andrej Babiš se dlouhodobě drží sice kolem 30 %, ale ten elektorát se mění, on šel jako strana, která je propodnikatelská, teď dělá takovou politiku, řekněme, spíše sociálně-komunistickou,“ uvedl Bartoš, že věří v to, že politická strana poráží vizí a prací. „Nebojujeme proti těm, které nenávidíme, ale za ty, které milujeme,“ dodal Bartoš citát z Hvězdných válek.

„My máme potenciál kolem 20 % a já si nemyslím, že hnutí ANO bude mít v příštích volbách 30 %, na to bude mít vliv nejen ekonomická situace České republiky, ale celé Evropy. Bude zde brexit, stane se spousta zásadních věcí,“ dodal Bartoš.

A hovořil i o případném spojování před volbami. „Naše kandidátky jsou otevřené, na našich kandidátkách do voleb 2017 kandidovalo třeba Pět pro vzdělání, Evropané.cz, lidé z jiných politických stran, které v danou chvíli nekandidovaly. Já si nemyslím, že k nějakému jakoby slučování za Piráty dojde, nicméně, jak jsem řekl, na našich kandidátkách kandidovali lidé z jiných politických uskupení a je to možné, máme primární volby,“ sdělil Bartoš. 

V další části Bartoš zdůraznil téma ekologie, ochrany životního prostředí. „Je to téma velmi důležité,“ sdělil Bartoš a hovořil i o tom, zda se Piráti cítí být nástupci ve Sněmovně Strany zelených. „Tak, když bych vzal, kdo jediný nějakým racionálním přístupem přistupuje k zásadním otázkám naší krajiny v České republice, ale i světově, tak jsou to právě Piráti. My jsme měli heslo v kampani ‚ekologie bez ideologie‘. My pracujeme s daty, snažíme se mít vždy pro naše rozhodnutí racionální zdůvodnění na základě i třeba mezinárodních zkušeností z oblasti vědy a z realizace, a když vidím jednání ve Sněmovně, a to může být týkající se energetické koncepce České republiky přes přístup k lesům, tak mi přijde, že jsme jediná strana, která k tomu přistupuje tím neindustriálním způsobem, ne ‚po nás potopa‘,“ zdůraznil Bartoš. A podotkl svůj názor i k útlumu těžby uhlí. Podle něj bychom tak měli učinit co nejrychleji. 

A je Bartoš pro rozšiřování a dostavbu nových jaderných bloků Dukovan, i případně Temelína? „Tak záleží, jestli tedy životnost Dukovan je taková, jak se říká, nebo lze hovořit o prodloužení. Ten tendr na dostavbu Temelína se vleče. Mně spíš jde o to, abysme, když už něco budeme stavět, ať jsou to jaderné reaktory, řekněme, nějaké vyšší, třetí, čtvrté generace, kdy prostě nemáte okamžitě zásadní problém řešení uskladnění jaderného odpadu, ale, jak říkám, nejsem energetik, máme na to větší experty v Pirátské straně,“ sdělil Bartoš s tím, že Česká republika bez jádra je v tuto chvíli nerealistická.

Závěrem se pak Bartoš vyjádřil k přijetí eura. „Já si myslím, že dokud nemáme třeba ten polštář dluhový a neprojde nějaká zásadní změna v české ekonomice i třeba směrem přímo k občanům, tak v tuto chvíli je přijetí eura přínosné pro podnikatele, kteří obchodují s ostatními státy, ale pro občany České republiky by to přínosem nebylo. Nicméně, kdyby došlo k nějakému dělení Evropy a vznikala by dvourychlostní Evropa, kde by podmínkou pro to být v té rychlejší stopě bylo přijetí eura, a teď já říkám, kdyby tento vývoj takto postupoval, tak by bylo asi namístě o tom uvažovat,“ uzavřel Bartoš.

reklama

autor: vef

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

20:13 „Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

Válka na Ukrajině přinesla do moderního válčení použití dronů a dalších bezpilotních letounů, které …