Pirát Bartoš: Fake news? Zásahy shora ani cenzura nás nezachrání

03.02.2019 19:18

Předseda Pirátů Ivan Bartoš se ve svém komentáři zamyslel nad tím, zda je svatá válka proti fake news opravdová.

Pirát Bartoš: Fake news? Zásahy shora ani cenzura nás nezachrání
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ivan Bartoš

„Řada politiků stále častěji hovoří o boji proti fake news, tedy falešným zprávám. Lež je ovšem stará jako lidstvo samo a s moderními technologiemi se zvyšuje pouze rychlost jejího šíření,“ poznamenal úvodem Bartoš s tím, že sice v okrajových případech skutečně může jít o trestný čin, ale na to již naše právo myslí. Volání po zásahu shora proti fake news podle jeho slov zavání prostou rezignací na rovinu osobní zodpovědnosti, která je přitom pro svobodnou společnost tak důležitá.

„Hledejme pravdu, ne vzrušení a senzaci. Pravda není to, co se nám líbí, ale to, co je. A snaha vidět věci takové, jaké jsou, tvoří stezku k osobní svobodě. Pravda osvobozuje. Má smysl sdílet a předávat ověřené informace, nikoli drby,“ zmínil Bartoš.

Původní text ZDE.

Následně vyzval politiky, vládu, ministerstva i úřady, aby se nebáli být transparentní. „Nevytvářejte kvůli svému osobnímu obrazu alternativní realitu. Radši přiznat chybu a nesplněný slib než šermovat cinknutými grafy, vycucanými čísly a místo ověřených dat citovat diskuse pod novinovými články,“ podotkl Bartoš k politikům. Zároveň však vyzval i novináře a editory, aby nehonili čtenost používáním zavádějících titulků.

„Každý může občas udělat chybu, říct kravinu, sdílet blbost nebo nepravdivé informace. Měl by však vždy nalézt sílu opravit se, popřípadě se omluvit, a hlavně se snažit chyby neopakovat. Že je pro někoho právě fake news nástrojem moci, je věc jiná, ale i proti tomu můžeme všichni vystupovat na rovině osobní odpovědnosti. Zásahy shora ani cenzura nás nezachrání. Zachrání nás odpovědnost za vlastní svobodu,“ uzavřel Bartoš.

PhDr. Ivan Bartoš, Ph.D.

  • Piráti
  • Místopředseda vlády pro digitalizaci
  • místopředseda vlády

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

8:15 „Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

O tom, co skutečně přináší schválený migrační pakt diskutovali v pořadu Události, komentáře zástupci…