Pirát Bartoš odjel na jednání do Bruselu. Vše se zvrtlo po schůzce s transgenderovou ministryní

30.06.2021 4:47 | Ze sítí

Předseda Pirátů, kteří se stabilně drží na prvním místě v preferencích, odletěl do Bruselu. Na řadě setkání jednal o obnově České republiky po covidu, ale také o finanční pomoci „pro naše tak často opomíjené regiony, jako jsou Ústecko či Karlovarsko, ale i Moravskoslezský kraj“, poznamenal k tomu na Facebooku.

Pirát Bartoš odjel na jednání do Bruselu. Vše se zvrtlo po schůzce s transgenderovou ministryní
Foto: Twitter Ivana Bartoše
Popisek: Ivan Bartoš na setkání s místopředsedkyní belgické vlády Petrou de Sutter

Anketa

Je třeba zpřísňovat covidové restrikce? (Ptáme se od 30.6.2021)

28%
69%
hlasovalo: 6954 lidí
Citovaný status společně s fotkou z ruzyňského letiště Bartoš publikoval těsně před odletem. Později už na svém osobním twitteru nabídl detaily. Asi největší pozdvižení přinesly závěry ze setkání s belgickou vicepremiérkou Petrou de Sutter. Ta v minulosti působila jako gynekolog, později se po vstupu do politiky stala první transgenderovou ministryní v Evropě.

„S místopředsedkyní vlády Belgie jsme řešili zejména poučení z pandemie. Lidé tam mají důvod důvěřovat vládě a dodržovali její opatření, proto tam školy ani ekonomika netrpěly dlouhým uzavřením. Navíc má Belgie naočkováno alespoň první dávkou 70 procent lidí. Máme co dohánět,“ uvedl předseda Pirátů na Twitteru.

Jeho fanoušci ovšem podobný názor nesdíleli. A dali to hlasitě najevo. Zajímal je nejen důvod Bartošovy návštěvy, ale rovněž příměr k Belgii. Jak lze snadno ověřit, právě v tomto státě docházelo k masivním demonstracím proti vládním opatřením, kdy tamní policejní složky neváhaly použít například vodní děla.

„Umřelo jich tam o 5 000 méně než u nás, což není moc poučné hlavně proto, že nevíme, jestli vůbec počítali případy jako my. Mimochodem; možná tam opozice v čase pandemie tolik nepodkopává vládu, jako to dělá u nás ta naše. To se totiž na vnímání různých opatření docela podepisuje,“ sdělil svůj názor jeden z přispěvatelů. „Po nominaci jednoho z hlavních covid popíračů Dostála za vás na ministra zdravotnictví doporučuji o opatřeních proti covidu moc nemluvit, mohlo by to vypadat dost trapně,“ poznamenal druhý.

Z Twitteru Ivana Bartoše

„Nevadí mi, že tam jste, každé jednání má nějaký účel a není na škodu, ale z jaké pozice tam vlastně s někým něco řešíte?“ zeptal se muž s přezdívkou Sakalas. Oficiální odpovědi se nedočkal. Ačkoli Ivan Bartoš pravidelně reaguje na dotazy na svém facebookovém profilu, a to i na negativní, kdy vyzývá ke klidu a slušnosti, na Twitteru tento přístup nezvolil.

A tak smršť kritiky vůči pirátskému předsedovi pokračovala.

„Bartoši, něco mně uniklo? Vy už jste ve vládě? Měl jsem za to, že volby jsou za tři měsíce. Prosím, vydržte to!“ připsal sarkasticky Pavel B. „Tak si nech aplikovat i moji dávku, piráte!“ vzkázal Jiří Š. „Ty vole, když tě vidím, tak bych ti nevěřil vůbec nic. Jediný pozitivum pro tebe je to, že nevěřím ani jednomu kašparovi z naší vlády, co se pandemie týče. Kvůli těmhle propagandistickejm kecům jsi tam teda jel? To je ta obnova naší země? Jsi kašpar!“ doplnil zostra jistý Dee Kay. Ani on se Bartošovy odpovědi nedočkal.

Další z návštěvníků zmíněného Twitteru, Martin E., připomněl i starší reportáž ČT.

Anketa

Má Robert Šlachta vaši důvěru?

56%
37%
hlasovalo: 16628 lidí
„A taky tam je 6 procent obyvatel muslimů, v Bruselu je to pak přes 25 procent. Před několika lety, když ještě ČT byla skutečně veřejnoprávní, odvysílala dokument o tom, jak tamní muslimové chtějí zavádět právo šaría. V Belgii se děje mnoho islamistických útoků. Ale vy s tím problém nemáte, že?“ vyzvídal. „Pandemie byla zástěrka, hlavní důvod bylo zjistit, jak se s muslimy sžít a kolik nás to bude stát,“ domnívá se Roman B.

ParlamentníListy.cz v této souvislosti prostudovaly pirátský Dokument k migraci. K tématu nelegální migrace text mimo jiné uvádí: „Je v zájmu České republiky, aby EU dlouhodobě a systematicky bojovala proti důvodům, které vedou k tomu, že migranti volí nelegální a nebezpečné cesty do Evropy a využívají služeb nelegálních převaděčů. Přesídlovací programy pro lidi v ohrožení či programy ekonomické migrace pro pracovníky představují legální a bezpečnou alternativu k pašerákům (částka, kterou migranti platí za nebezpečnou plavbu na člunu, je paradoxně násobně vyšší než běžná cena letenky). To omezí prostor pro zneužití migračních cest kriminálními a teroristickými organizacemi.“

Ale dál k Twitteru.

„Ivane, nezřízená touha po moci z tebe udělala zrůdu, lžeš na každém kroku. Lidé tam mají důvod důvěřovat vládě a dodržovali její opatření? V Belgii byly podstatně větší protesty proti covid opatřením než v ČR, končily pravidelně slzným plynem a vodními děly,“ přiblížil Honzík spolu s fotografiemi těžkooděnců a policistů na koních.

„Patrně v Belgii nemají tak zoufalou opozici, která po celou dobu pandemie okopávala vládě kotníky, udávala a kritizovala. Je mi z vás na blití,“ napsala jedna z mála ženských návštěvnic Bartošova profilu. „S Evropskou unií na věčné časy! Belgie, náš vzor! Závazky pirátské čtyřletky splníme! Volte Piráty manifestačně!“ dodal závěrem Pavel C.

Pozitivní zprávy na adresu zástupce Pirátů redakce prakticky nenašla.

Anketa

Je korektní, jak Andrej Babiš nadává Pirátům kvůli migraci?

97%
2%
hlasovalo: 25395 lidí
Ještě před odletem Ivan Bartoš jako důvod setkání zástupce české opozice se členem belgické vlády podotkl, že „správnou cestu ukazuje třeba Belgie. Ta masivně investuje do digitálních a udržitelných technologií. Právě z první vlny, která Belgii tvrdě zasáhla, se země na rozdíl od české vlády dle čísel dobře poučila. Tím se chceme inspirovat, proto se setkám také s místopředsedkyní belgické vlády Petrou de Sutter.“

Doplňme, že pirátský předseda se má v Bruselu setkat také s předsedou Evropského parlamentu Davidem Sassolim nebo evropskou komisařkou pro kohezi Elisou Ferreirou.

„Budeme řešit velké rozdíly mezi českými regiony. Jako Piráti totiž usilujeme o efektivní nakládání s evropskými dotacemi, ale i novými nástroji Evropy. Na to je ovšem potřeba i nižší administrativní zátěž a byrokratizace, o což usilujeme,“ popsal Bartoš, který plánuje okamžitě po své zahraniční cestě navštívit Šluknovsko a rozvoj regionu řešit přímo na místě.

Ve středu se pak setká s předsedou Evropského parlamentu Davidem Sassolim.

„Jedním z témat bude nastavení fungování institucí v rámci Evropské unie. Již během pandemie se ukázala nutnost upravit rozložení pravomocí, protože Unie nebyla vždy schopná reagovat rychle a efektivně, což se nesmí opakovat,“ vysvětlil zástupce české opozice. Během diskuse se Sassolim se plánuje věnovat také předsednictvu České republiky v Radě Evropské unie, které zemi čeká přesně za rok.  

PhDr. Ivan Bartoš, Ph.D.

  • Piráti
  • Místopředseda vlády pro digitalizaci
  • místopředseda vlády

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tomáš A. Nový

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

10:21 To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

„Konečně se lidi chytili a začínají se pěkně udávat. Napráskali řezníka, co nadával na Ukrajince, a …