Pirát Pikal: Přijdeme tak o 10 mandátů. Koalice se STAN? Rozhodne někdo jiný

03.02.2021 14:35

Místopředseda Poslanecké sněmovny a místopředseda Pirátů Vojtěch Pikal v České televizi přivítal rozhodnutí Ústavního soudu, který zrušil část volebního zákona. Přivítal to i navzdory tomu, že to Pirátům za současné situace uškodí. Konstatoval také, že nemůže vyloučit zrušení koalice Pirátů a STAN.

Pirát Pikal: Přijdeme tak o 10 mandátů. Koalice se STAN? Rozhodne někdo jiný
Foto: Piráti
Popisek: Vojtěch Pikal

„My, jako politická Pirátská strana, jsme si stěžovali po každých volbách na tu nerovnost politického systému, kdy z hlasy voličů, kteří volí menší strany, je nakládáno výrazně hůře než s hlasy jiných voličů. Ten systém, který jsme tu měli, směřoval k tomu, že voliči, kteří volili stranu, která nepřesáhla 5 procent hlasů, přinesli svůj mandát jiné politické straně. Takže my to rozhodnutí jasně vítáme,“ zdůraznil Pikal.

Anketa

Měl by být ministr Blatný odvolán?

16%
30%
hlasovalo: 10488 lidí

Do budoucna by zákonodárci měli usilovat o to, aby si voliči byli z hlediska volebního zákona rovni. Na tom by se podle něj měli shodnout poslanci a senátoři.

Piráti na tom trvají i navzdory tomu, že při jejich současné síle by jim možná vyhovovaly staré a již zrušené pasáže volebního zákona. Kolik poslanců jim zrušení staré podoby zákona odebere? „Tak 10 mandátů,“ odhadl Pikal.

Osobně v tom ale nevidí důvod k rušení předvolební koalice se Starosty a nezávislými, byť nemohl vyloučit, že ke zrušení této koalice ještě dojde. „Vyloučit to nemohu, protože rozhoduje členská základna,“ řekl.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Tomio Okamura byl položen dotaz

Fakt si myslíte, že jsou Ukrajinci nacisti?

Proto, že se brání a brání svou zem nebo proč? Vy byste ČR nebránil, kdyby bylo potřeba? A nejsou Ukrajinci spíš hrdinové?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Čert vás vem! Oslavy osvobození se v ČR zvrhly hned ráno

9:44 Čert vás vem! Oslavy osvobození se v ČR zvrhly hned ráno

Oslavy osvobození od nacismu nabírají na českém internetu spád hned ráno. Šlechtic Jiří Lobkowicz oz…