Pirát varuje: Hrozí cenzura internetu

29.04.2021 9:15

Čeští Piráti se zlobí. Navzdory jejich tlaku schválil Evropský parlament pravidla, která europoslanec Marcel Kolaja považuje za nebezpečná, jelikož podle jeho názoru zavání cenzurou internetu ve jménu boje proti terorismu. V konečném důsledku by to podle Pirátů mohlo vést k posílení autoritářských vládců.

Pirát varuje: Hrozí cenzura internetu
Foto: pirati.cz
Popisek: Marcel Kolaja

Anketa

Kdyby teď hospoda poblíž načerno otevřela zahrádku, zašli byste posedět?

53%
33%
hlasovalo: 20479 lidí

Evropský parlament schválil nařízení, že z internetu musí zmizet podpora terorismu. Čeští Piráti, včetně jejich zástupců v Evropském parlamentu, mají obavy, že ve jménu boje proti terorismu mohou občané v budoucnu čelit cenzuře. Zvlášť pokud internetoví giganti sáhnou k mazání nebezpečného obsahu podle nějakého automatického předem naprogramovaného klíče, jenž může mazat i příspěvky, které podporou terorismu v žádném případě nebudou.

„Opravdu nám hrozí cenzura v celé Evropě. V Maďarsku nebo Polsku pozorujeme prokazatelné tendence ke stahování a omezování vládní kritiky na internetu. Orbán v podstatě dostane od Evropy žolíka. Nařízení umožňuje rychle odstraňovat on-line obsah na území kteréhokoli členského státu Evropské unie," okomentoval nařízení místopředseda Evropského parlamentu Marcel Kolaja, který působil jako zpravodaj pro nařízení o prevenci šíření teroristického obsahu on-line ve výboru pro vnitřní trh a ochranu spotřebitelů (IMCO).

Podle Kolaji by se mohlo např. stát, že bude smazán příspěvek, v němž ve skutečnosti půjde o satiru a nikoli o podporu terorismu. Jenže klíč vytvořený programátory to nedokáže poznat a pochopit, takže takovýto příspěvek automaticky zablokuje.

A podle Kolaji to není jediné riziko tohoto nařízení z dílny Evropského parlamentu.

„Regulace může posílit postavení autoritářů. Desítky neziskových organizací a hnutí za lidská práva před tím varovaly a tlačily na Parlament, aby nařízení nepřijal. Většina europoslanců ale hlasité varování ignorovala. Přihlížíme tomu, jak si Evropa sama podkopává nohy," uzavřel europoslanec Kolaja.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…