Piráti: Češi topili Němce v požární nádrži. Starostu, který je rozháněl, odstranili

17.08.2020 10:04

Druhá světová válka skončila již před 75 lety. A přece si rok co rok připomínáme hrůzy, které přinesla, aby se neopakovaly. Piráti v Ústeckém kraji se rozhodli, že připomenou masakr, kterého se těsně po konci války dopustili Češi na Němcích. Zemřely desítky lidí. „Nezavírejme oči před svou minulostí,“ volají Piráti.

Piráti: Češi topili Němce v požární nádrži. Starostu, který je rozháněl, odstranili
Foto: mag-ul.cz
Popisek: Letecký pohled na město Ústí nad Labem

V létě 1945 byly v Ústí nad Labem povražděny desítky Němců. Podle historiků bylo zabito 40 až 100 lidí. Rozbuškou masakru byla exploze ve zdejším muničním skladě ve čtvrti Krásné Březno. Češi z exploze vinili Němce, především ti Češi, kteří přišli do pohraničí hledat nový začátek. Naproti tomu starousedlíci zdejší Němce hájili.

Anketa

Jste pro manželství homosexuálů?

5%
95%
hlasovalo: 11736 lidí

Podle serveru Wikipedie přijela v srpnu do Ústí vyšetřovací komise, kterou vedl generál Ludvík Svoboda, pozdější prezident.

Výbuch byl pojat jako záminka k vyřízení si účtů s Němci a k jejich rychlému odsunu z Československa. Podle Pirátů bychom si měli připomínat i tyto události, protože ukazují, že i Češi měli ruce od krve. „Nezavírejme oči před svou minulostí,“ volají proto.

Předseda MNV (tedy vlastně starosta) Josef Vondra se snažil vraždící dav rozhánět na dnešním Mírovém náměstí, kde byli Němci topeni v požární nádrži. Jemu samotnému pak dav hrozil násilím také. Vondra, starousedlík a národní socialista, se jako první poválečný starosta zasloužil o stabilizaci chaotických poměrů a hlasitě taktéž vystupoval proti nekalým metodám komunistů. Za to byl po únoru 1948 odstraněn z veřejných funkcí a zapleten do tzv. procesu se šmelináři, v jehož rámci padala i první obvinění vůči Vondrově stranické kolegyni – Miladě Horákové. Její justiční vražda měla letos taktéž své smutné, kulaté výročí,“ popisují Piráti.

Považují za důležité si tuto historii připomínat zvláště v době, kdy sílí strany, které znovu neváhají na všechny Němce nebo jiné skupiny obyvatel uplatňovat princip kolektivní viny. Vzpomínkové akce na oběti masakru se konají od 90. let.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…