Piráti chtějí dostavbu Dukovan po svém. Už se chystají na premiéra

26.06.2020 13:50

Piráti odmítají zdražování energií pro občany i nákladnou a údajně netransparentní dostavbu jaderné elektrárny Dukovany. Proto předloží příští týden premiérovi Andreji Babišovi seznam svých požadavků na zefektivnění, zprůhlednění a snížení ceny celého projektu.

Piráti chtějí dostavbu Dukovan po svém. Už se chystají na premiéra
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda Pirátů Ivan Bartoš

Anketa

Má smysl existence Senátu Parlamentu ČR?

4%
96%
hlasovalo: 18554 lidí
„Piráti v první řadě budou trvat na tom, aby dostavbu nerealizoval ČEZ, ale stát. Současná snaha vlády tlačit ČEZ podle nás akorát zavání levotou. Zcela absurdní je pak návrh, aby příliš drahou elektřinu z nového bloku platili spotřebitelé ve svých fakturách,“ uvedl předseda Pirátů Ivan Bartoš.

Ti považují jadernou elektřinu za součást energetického mixu Česka a stavbu nového bloku by podpořili. Současný plán ale považují za příliš nejistý s velkým prostorem pro korupci.

„Samotným investorem by měl být stát, ne ČEZ. Ať už z důvodu úspor, tak z důvodu bezpečnostních požadavků. Pokud bude nový blok stavět stát, rozpočet bude pod vyšší veřejnou kontrolou, plně se využije levného financování, na které může stát na rozdíl od ČEZ dosáhnout. Jen pokud bude projekt dostatečně transparentní a uhlídá se generální dodavatel, bude elektřina z Dukovan za přijatelnou cenu,“ vysvětlil pirátský poslanec Petr Třešňák, který je součástí sněmovního podvýboru pro energetiku a je zároveň i členem Stálého výboru pro výstavbu nových jaderných zdrojů.

Piráti budou během jednání s premiérem také požadovat, aby bylo jasně doloženo, že je dostavba potřeba a prospěje obyvatelům Česka.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: tan

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Provokace.“ Zmizelo to. Odkryto po smrti Josefa Laufera

4:40 „Provokace.“ Zmizelo to. Odkryto po smrti Josefa Laufera

Po smrti zpěváka Josefa Laufera mnozí připomínají jeho píseň o Svobodné Evropě a kapitánu Minaříkovi…