Piráti chtějí napadnout výsledek voleb u Ústavního soudu

25.05.2014 23:52

Česká pirátská strana hodlá napadnout výsledek evropských voleb u Ústavního soudu. Chce zrušit hranici pěti procent k získání mandátu v Evropském parlamentu. Sdělil to Mikuláš Ferjenčík z mediálního odboru Pirátů. Strana ve volbách získala 4,78 procenta hlasů.

Piráti chtějí napadnout výsledek voleb u Ústavního soudu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Bývalý předseda Pirátů Ivan Bartoš, NEPOUZIVAT

"Uzavírací (pětiprocentní) klauzule omezuje poměrné zastoupení názorů v Evropě a ve volbách v Evropském parlamentu je zcela nesmyslná, protože vláda se v EU nesestavuje," uvedl člen Pirátů a jeden ze spoluautorů stížnosti Jakub Michálek. Strana poukazuje na to, že německý ústavní soud letos v únoru zrušil pravidlo, podle kterého politické strany potřebovaly ke vstupu do Evropského parlamentu získat ve volbách nejméně tři procenta odevzdaných hlasů.

Předseda Pirátů a lídr jejich kandidátky do Evropského parlamentu Ivan Bartoš s poukazem na 21 mandátů pro české kandidáty v Evropském parlamentu upozornil, že podpora jeho strany ve volbách překročila jednu jednadvacetinu hlasů. "To znamená, že bychom měli získat jeden mandát," poznamenal.

„My bychom tohle kritizovali, i kdybychom uspěli. Kritizují to i Svobodní, kteří uspěli,“ poznamenal pak Bartoš k výtkám, zdali systém nekritizuje jen proto, že se jeho strana do EP nedostala. Pravděpodobně dá Bartoš své předsednictví k dispozici, uvedl.

PhDr. Ivan Bartoš, Ph.D.

  • Piráti
  • Místopředseda vlády pro digitalizaci
  • místopředseda vlády

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pan, čtk

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Sežrali“ je na bojišti, teď i v obchodech. Výsměch Rusů nezná mezí

18:05 „Sežrali“ je na bojišti, teď i v obchodech. Výsměch Rusů nezná mezí

Rusko chystá výstavu v moskevském parku Patriot, kde vystaví ukořistěné ukrajinské tanky západní výr…