Piráti chtějí rozpustit sněmovnu. Až prezident podepíše volební zákon

20.04.2021 16:17

Piráti podle svého předsedy Ivana Bartoše budou požadovat konání předčasných voleb. Rozpuštění Sněmovny a předčasné volby jsou podle něj lepší varianta než vyslovení nedůvěry současnému kabinetu. O předčasné volby chtějí Piráti žádat po schválení volebního zákona Senátem a finálním podpisu prezidenta Miloše Zemana.

Piráti chtějí rozpustit sněmovnu. Až prezident podepíše volební zákon
Foto: Repro FTV Prima
Popisek: Ivan Bartoš v Partii

„Vláda, která dlouhodobě čelí svým vlastním problémům a kauzám týkajícím se premiéra Babiše, nezvládla rok pandemie, o čemž vypovídá nejen ekonomická situace České republiky, ale i počet mrtvých, a způsobila faktický rozklad našich financí,“ řekl Bartoš podle informací serveru iROZHLAS.cz.

Piráti proto budou chtít vyvolat předčasné volby. „A to hned poté, co Senát schválí volební zákon a ten bude podepsán prezidentem. Podle nás je to jediná správná možnost, která umožní znovu rozdat politické karty,“ má jasno Bartoš, podle kterého jsou právě předčasné volby lepší variantou než vyslovení nedůvěry vládě. Pokud by však k hlasování o důvěře došlo, Piráti ani Starostové vládu nepodpoří.

PhDr. Ivan Bartoš, Ph.D.

  • Piráti
  • Místopředseda vlády pro digitalizaci
  • místopředseda vlády

Případné rozpuštění Sněmovny chce Bartoš projednávat se všemi stranami i s prezidentem Zemanem. „Oslovím strany zastoupené v Poslanecké sněmovně i vládní včetně premiéra Andreje Babiše,“ řekl. K rozpuštění Sněmovny by totiž byly zapotřebí i hlasy ze stran mimo koalici SPOLU a Pirátů a STAN. Právě koalice SPOLU chce vyvolat hlasování o nedůvěře vlády.

„Hlasy na případné vyslovení nedůvěry máme připraveny. Ale od počátku tvrdíme, že daleko lepší cesta je přivést zemi k předčasným volbám,“ řekl Bartoš s tím, že Babiš je slabý premiér, a o vládě v demisi by tak de facto rozhodoval prezident Zeman. Ten již dříve prohlásil, že pokud by poslanci vládě vyslovili nedůvěru, zasazoval by se o to, aby vláda vydržela v demisi až do podzimních voleb.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jma

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Blanárova schůzku se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

5:00 Blanárova schůzku se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

TÝDEN V MÉDIÍCH Petr Fiala neměl žádné kmotry v pozadí, nikdo mu zadarmo nic nedal a musel se adapto…