Piráti jsou prý levičáci. Jejich nová daň je pitomost. A nejnovější Ferjenčíkův nápad to ještě dorazil

04.12.2020 17:01

Pořádný rozruch způsobil poslanec Mikuláš Ferjenčík (Piráti), když se mu pod pláštěm dohadů o zrušení superhrubé mzdy a snížení daní pro zaměstnance podařilo protlačit do českého daňového řádu zcela novou daň. Pokud nezasáhne Senát, tak od Nového roku by všichni majitelé akciových společností museli počítat s tím, že si při prodeji jejich firem stát pochutná na tučné provizi ve výši 23 procent. Podle poslance Ferjenčíka však nikoliv z hodnoty prodávaných akcií, ale z rozdílu mezi prodejní cenou a náklady, které měl podnikatel s pořízením či vybudováním firmy. Jak by však tato nová daň měla v reálné podobě fungovat, pirátský poslanec vysvětlit nedokázal.

Piráti jsou prý levičáci. Jejich nová daň je pitomost. A nejnovější Ferjenčíkův nápad to ještě dorazil
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda Pirátů Mikuláš Ferjenčík

„Považuju za neudržitelné, aby se z příjmu z práce odvádělo cca 45 % a z příjmu z prodeje cenných papírů nula. Tento návrh prošel v rámci balíčku, který masivně snižuje zdanění práce. Na tom vydělají i majitelé firem. Daňové zvýhodnění příjmů z cenných papírů neexistuje ani na Slovensku, v Německu nebo v Rakousku, já tam navíc zahrnul i velmi štědrý limit 20 milionů korun ročně, aby na mě nikdo nevytahoval rodinné firmičky. Prostě nesouhlasím s tím, aby byl zrovna tento příjem osvobozen od daně, když všichni ostatní daně platit musejí,“ uvedl na svém facebooku poslanec Mikuláš Ferjenčík.

ParlamentníListy.cz však chtěly o jeho návrhu vědět mnohem víc. Co bylo poslancovou motivací, proč se daň týká jen akciových společností, proč byl stanoven právě limit 20 milionů, jak bude podnikatel vykazovat náklady na pořízení firmy, když ji postupně buduje např. od devadesátých let, proč chce, aby posuzování konkrétních případů měli v ruce pouze úředníci finanční správy, a jestli v tom nevidí zbytečný korupční potenciál apod. Poslanec Ferjenčík však ani přes opakované urgence naší redakce na dotazy neodpověděl.

Na jeho facebooku jsme se pouze dočetli o tom, jak mu neustále volají novináři a „kladou poměrně sugestivní dotazy“. „Přál bych si, aby stejní novináři volali odpůrcům této změny a ptali se jich, jestli jim přijde normální, že zdanění příjmu z práce je včetně odvodů okolo 45 % a zdanění příjmu z kapitálu je v řadě případů nula. Tuhle obrovskou disproporci je potřeba alespoň částečně odbourat a rušení daňových výjimek je podle mého názoru správná cesta,“ napsal poslanec Ferjenčík.

Jeho vnímání světa však doslova pobouřilo podnikatelskou veřejnost. Proti zrušení daňového osvobození prodeje cenných papírů se postavila Hospodářská komora. „Senátorům jsme doporučili vrátit znění ustanovení o osvobození úplatného převodu cenného papíru do aktuálně platného stavu. Návrh totiž ani nebyl podroben komplexnější odborné diskusi,“ uvedl Ladislav Minčič, někdejší první náměstek ministra financí pro daně a cla a současný ředitel odboru legislativy, práva a analýz Hospodářské komory.

Podstatně ostřejší však byl Radomil Bábek, předseda výboru Podnikatelských odborů. „Tak pitomý nápad jsem už dlouho neslyšel,“ reagoval a ostře zkritizoval nápad poslance Ferjenčíka. „Tato daň je jen výplodem levicového myšlení, které bohužel bují kdykoli, ať je krize či není. My nepotřebujeme nové a další daně, my naopak potřebujeme spoustu daní a poplatků odstranit a zrušit. Tento stát už narostl do obludných rozměrů a stal se nenažraným otesánkem. Jediné, co potřebujeme, je, aby se stát zmenšil, aby nebyl tak drahý a rozhazovačný,“ uvedl Radomil Bábek, který kroutí hlavou především nad tím, jak tato daň fungovala v případě prodeje malých rodinných firem, které majitelé budují celý život.

„Dokládat po třiceti letech budování a fungování firmy náklady na její vybudování je úplně nesmyslné. Nikdo už nedokáže postihnout ty peripetie života firmy, její vzestupy a pády, to, jak se firma vyrovnala s krizemi, zda měl majitel v některých okamžicích obchodní štěstí, nebo naopak jindy udělal špatná obchodní rozhodnutí. To nelze jednoduše ani doložit, ani spočítat do ‚nákladů‘. A ponechat rozhodování a ‚výpočet‘ v rukou finanční správy? To je pro majitele sebevražda. Stát, a v jeho zastoupení finanční správa, chce co nejvíce našich peněz, ber, kde ber, takže při prodeji firmy chudáka podnikatele prostě oholí,“ zlobí se Bábek v rozhovoru pro ParlamentníListy.cz

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Karel Výborný

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…