Piráti prohráli, ODS se obětovala pro TOP 09. V Evropě se to v mezičase otřásá

11.06.2024 13:50 | Komentář

„Volby byly prohrou především Pirátů a ODS,“ tvrdí jeden ze zakladatelů Společnosti pro obranu svobody projevu, Vlastimil Veselý. A dodává, že ODS „obětovala“ jeden mandát, takže Markéta Adamová Pekarová může zůstat v čele strany. V Evropě jsou ale otřesy v politice silnější. V Belgii kvůli nim dokonce skončil premiér, ve Francii se budou konat volby. Veselý tuší, že i v evropských frakcích dojde k rošádě. Napsal o tom komentář na sociální síť.

Piráti prohráli, ODS se obětovala pro TOP 09. V Evropě se to v mezičase otřásá
Foto: Repro Europarlament
Popisek: Europarlament

Revoluce to nebyla. Jen bouchnutí do stolu od těch, kteří už toho mají dost. Je obrácení poměru 9:12 na 12:9 ve prospěch opozičních stran hodně, nebo málo? Záleží na tom, koho kam počítáte pro klíčová témata. Pro některá je ten poměr i lepší, pro jiná horší. Vyložených progresivistů se dostalo jen pět – Niedermayer s Kolářem za Topku, Nerudová s Farským za STAN a Gregorová. Její vykroužkování u Pirátů čtu jako převahu radikálního křídla, které už nechce být součástí této vlády.

Volby byly prohrou především Pirátů a ODS. Preference Fialovy strany vůči Topce se pohybovaly kolem poměru 5:1, na získané mandáty je to ale nakonec 3:2. Vedle ANO, Motoristů a STAČILO! může slavit právě Topka, které ODS obětovala minimálně jeden mandát a pomohla tak Pekarové prodloužit o pár měsíců agónii strany.

Mnohem výrazněji se otřásl establishment v západní Evropě, kde pokračuje vzestup národních konzervativců – směru, kterého se Fialovo vedení vzdalo výměnou za spolupráci s neomarxisty a woke progresivisty. Ve Francii smetlo Le Penové Národní sdružení vládnoucí stranu tak, že prezident Macron vyhlásil nové volby. V Německu skončila všemi médii a bezpečnostními službami ostrakizovaná AfD druhá, přičemž se může do budoucna opřít o velkou podporu mezi mladými. Národní konzervativci výrazně uspěli také v Itálii, Rakousku, Holandsku a Belgii, kde dokonce rezignoval premiér. Socialistická levice podporující masovou migraci a klimatické náboženství prohrála i ve Španělsku.

O to hlavní se teprve hraje v těchto chvílích v Bruselu. Frakce Lidovců, Socialistů a „Liberálů“, které nesou největší odpovědnost za úpadek EU posledních let, stále dají pohodlnou většinu, ale dva faktory přinesou drhnoucí písek do soukolí. Za prvé si myslím, že samotná EPP se stane více realistickou („noví“ z CDU/CSU) a nebude už tak často hlasovat se zbytkem bloku.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Vanda Efnerová

Tomio Okamura byl položen dotaz

bydlení

Stát musí převzít plnou odpovědnost za bytovou politiku a zajistit pro mladé lidi dostatečné kapacity cenově dostupného bydlení. Co touto vaší větou přesně myslíte? A jaká cena za bydlení je podle vás v pořádku? A jak byste řešili problém, že na řadě míst, kde je největší poptávka po bydlení, není u...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

V Evropě otřesy....... ?, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskusehlas lidu .... , 11.06.2024 14:30:14
.... nikde jsem se nedočetl, kolik dostaly jednotlivé strany Spolu - ODS, Top Markéta a chameleoni Lidovci ........ kdo hlavně selhal jsou media a jejich volební průzkumy .....

|  8 |  0

Další články z rubriky

Vzpoura proti Leyenové: Chce z ČR „páreček“, ne Síkelu. Zlost. I Vondra dupnul

17:40 Vzpoura proti Leyenové: Chce z ČR „páreček“, ne Síkelu. Zlost. I Vondra dupnul

Předsedkyně Evropské komise (EK) Ursula von der Leyenová s českou nominací ministra průmyslu a obcho…