Piráti se prý hádají kvůli penězům za úspěšné volby. Předsedu už to nebavilo, tak odstoupil

07.06.2014 8:36

Pirátům v čele s Ivanem Bartošem se v celku podařilo uspět jak v říjnových sněmovních volbách, tak především ve volbách do europarlamentu, kde jim křeslo europoslance uteklo jen o vlas, když získali bezmála 4,8 procenta hlasů. To straně přineslo i miliony korun od státu. A podle sobotních Lidových novin se právě kvůli nim teď Piráti hádají. Právě peníze prý mohou za odchod Ivana Bartoše z čela strany.

Piráti se prý hádají kvůli penězům za úspěšné volby. Předsedu už to nebavilo, tak odstoupil
Foto: Hans Štembera
Popisek: Expředseda České pirátské strany Ivan Bartoš

Průzkumy ukazují, že Piráti se stále více dostávají do povědomí veřejnosti. Od státu také dostanou miliony korun. A část z nich použijí na uhrazení volební kampaně do Evropského parlamentu. Jenže, tady je kámen úrazu. Piráti mají na jedné straně určité vnitrostranické schvalovací procesy a na straně druhé jsou lhůty, ve kterých chtějí dodavatelé uhradit faktury. Končící předseda Ivan Bartoš dal přednost dodavatelům a faktury uhrazuje, ale činí bez toho, aby o tom napřed rozhodla strana, za což čelí kritice. Sám má ale jasno.

„Dodavatele naše schvalovací procesy a vnitrostranický boj vůbec nezajímají. Když už pomineme absurditu toho, že o proplacení smluvních faktur po splatnosti hlasujeme, chceme opravdu riskovat dobré jméno strany, případně další důsledky? Já mám vzhledem k Pirátské straně hmotnou zodpovědnost, proto jsem se rozhodl závazky vyrovnat,“ zdůrazňuje Bartoš, který se opírá také o stanovisko právníků.

Pirát jako symbol zločince

Peníze má dostat i člověk, který normálně pracuje pro Piráty jako dobrovolník, ale za kampaň dostane zaplaceno, neboť na krátkou dobu působil na postu volebního manažera. Nabízí se otázka, zda by se s přísunem peněz neměla strana také profesionalizovat a zkusit získat více voličů. Politolog Tomáš Lebeda z Univerzity Palackého v Olomouci ale upozorňuje, že si Piráti sami omezují voličskou základnu tím, jak vystupují.

„Část priorit strany hraničí s něčím, co je nelegální. Už je název strany. Pokud vím, tak pirát byl vždy symbolem zločince. Pro mladé to může být sexy název, ale v jejich programu jsou věci, které právní řády většiny evropských zemí považují za nelegální,“ upozorňuje Lebeda.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

11:11 „Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

Politolog Ivan Katchanovski z univerzity v kanadské Ottawě o válce na Ukrajině mluví jako o „zástupn…