Piráti si za městské peníze objednali čtyři krabice s luxusními věcmi. Když je na úřadě otevřeli, zalapali po dechu. Pouze my máme ty fotky, které se neměly nikde objevit

05.06.2019 4:47

Být pirátem se vyplácí. Alespoň v případě, že jde o politika v zastupitelské pozici. Své o tom vědí například na Praze 4, kde došlo před několika dny k dodávce velice těžkých krabic, které byly obohaceny nálepkami partaje s Ivanem Bartošem v čele. ParlamentníListy.cz získaly veškeré podrobnosti o tom, jaký obsah se v oněch bednách ukrýval.

Piráti si za městské peníze objednali čtyři krabice s luxusními věcmi. Když je na úřadě otevřeli, zalapali po dechu. Pouze my máme ty fotky, které se neměly nikde objevit
Foto: Hans Štembera
Popisek: Piráti před tiskovou konferencí ve sněmovně

Michal Gill je politik Pirátů, který se narodil v Karviné, žil ale i v Ostravě a nyní od roku 2018 v Praze. V české metropoli působil jako asistent místostarosty a ostatních pirátských radních na Úřadě městské části Praha 4 a rovněž jako dočasná mediální výpomoc při kanceláři primátora Hřiba na magistrátě Prahy. Na Praze 4 skončil po změně koalice.

Ještě než k tomu došlo, stihl Michal Gill objednat věci, které v těchto dnech vyvolávají na úřadu Prahy 4 značné rozpaky. ParlamentníListy.cz totiž získaly soupis věcí, které si Piráti objednali zřejmě pro výkon své funkce a které nechali tuto městskou část v čele se starostkou Michalcovou z hnutí ANO proplatit.

Oč jde?

Anketa

Do kdy by měl být Andrej Babiš předsedou vlády?

hlasovalo: 26259 lidí

Při detailním pohledu na fakturu, již naše redakce získala, vidíme soupis hned několika kusů nábytku. Ne úplně obyčejného, jelikož u řady položek je doplněno přídavné jméno „luxusní“.

Piráti si tak na účet Prahy 4 objednali luxusní třímístné sofa a hned třikrát také luxusní křeslo. Nákup v řádech desítek tisíc narostl o položku 1 900 bez DPH, což si prodejce účtuje za cestu výtahem do desátého patra. Doplňme, že v těchto prostorách se běžný obyvatel Prahy 4 neukáže, natož aby viděl, co se v jednotlivých místnostech vedení městské části nachází. Je tak jasné, že Piráti tento nákup učinili velmi nenápadně a takzvaně mimo pohled kamer. Na faktuře je navíc explicitně dopsáno, že jde o objednávku „do 10. patra“. Právě tam sedí vedení, na němž se před změnou koalice Piráti podíleli.

Na desítkách tisíc ale nákup nekončí. Další položky následují: stůl Krono Platinum, kontejner na kolečkách nebo speciální skříň s výsuvem na kabáty. Celkově se tak městská část Prahy 4 zeštíhlí o 133 765 korun.

Anketa

Přejete úspěch hnutí Milion chvilek pro demokracii?

9%
91%
hlasovalo: 33443 lidí
Není to poprvé, co pirátští politici úřadovali za cizí peníze. ParlamentníListy.cz v dubnu letošního roku odhalily Vladimíra Šraiera, který si v městské firmě TCP poručil telefon za zhruba 40 tisíc korun. Jak se nám podařilo zjistit, Šraier požádal o model iPhone XS Max v provedení vesmírné šedi. Chtěl prý rovněž větší displej a paměť 256 GB. Znovu opakujeme, tento velmi drahý mobil mu již zaplatila městská firma TRADE CENTRE PRAHA a.s., jejímž byl členem dozorčí rady. Ze své funkce po uveřejnění našeho textu odešel.

Když se vrátíme na Prahu 4, jejíž úřad podle našich zdrojů žádný nový nábytek nepotřebuje, zjistíme, že všechny krabice s výše popsaným a zaplaceným zbožím leží doposud nevybalené pod fotkami slavných obyvatel téhle části, která zahrnuje například Podolí, Braník, Nusle nebo Krč. Mezi obličeji, jak je vidno, spatříme i kulturního podnikatele a hlasitého kritika prakticky všeho, umělce Jana Hrušínského. O něm jsme psali zejména v souvislosti s dotacemi, jež na své podnikání v oblasti divadelního průmyslu získal.

Paradoxní na celé situaci je i fakt, že nábytek nepochází od prodejců z Prahy 4, ale z Prahy-Řeporyjí. Konkrétně šlo o firmu Cat s.r.o. Na území Prahy 4 přitom naše redakce našla podobných prodejen několik desítek během jedné minuty.

PhDr. Ivan Bartoš, Ph.D.

  • Piráti
  • Místopředseda vlády pro digitalizaci
  • místopředseda vlády

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tomáš A. Nový

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…