Pirátská europoslankyně se postavila proti Lukašenkovi. Přidejte se! vyzvala

19.12.2020 8:18

Europoslankyně Markéta Gregorová (Piráti) převzala patronát nad běloruskou studentkou, která je prý politickým vězněm. Dle Gregorové chce jen to, co chtěli studenti před 31 lety u nás. „Česká republika je historicky uznávaným symbolem studentského boje za svobodu. Bělorusové dnes tuhle sílu potřebují na své straně,“ vyzvala europirátka.

Pirátská europoslankyně se postavila proti Lukašenkovi. Přidejte se! vyzvala
Foto: Wikipedia
Popisek: Markéta Gregorová

Anketa

Bojíte se, že zemřete na covid-19?

18%
82%
hlasovalo: 8046 lidí

Piráti na svém facebooku sdíleli výzvu europoslankyně Markéty Gregorové. Ta prý převzala patronát nad jednou studentkou, která je údajně v Bělorusku „politicky vězněná“. „Kasya Budzko chce jen to, co pro nás studenti vybojovali před 31 lety – demokracii a svobodu. Napíšu odpovědným autoritám, ale i přímo jí. Není sama,“ sdělila pirátka Gregorová.

Dále vyzvala další české politiky a političky, aby se k výzvě připojili. „Máme s Bělorusy hodně společného. Česká republika je historicky uznávaným symbolem studentského boje za svobodu,“ myslí si Gregorová. Bělorusové prý tuto sílu potřebují na své straně.

Markéta Gregorová (Piráti) se v europarlamentu věnuje lidským právům. Nejde o její první vyjádření k Bělorusku.

Prestižní Sacharovovu cenu za svobodu myšlení letos obdrželi představitelé běloruské demokratické opozice. Cenu jim dnes v poledne předal předseda Evropského parlamentu David Sassoli. Právě podle Gregorové je letošní ocenění více než zasloužené.

Anketa

Chcete, aby vláda přes Vánoce a Silvestra otevřela hospody?

32%
68%
hlasovalo: 21165 lidí

„Evropský parlament dává udělením ceny jasně najevo, že stojí na straně občanů, kteří bojují za lidská práva a demokracii po celém světě. Zpráva, kterou posíláme, je jasná: v tomto boji nejste sami,“ uvedla europoslankyně. Běloruskou demokratickou opozici zastoupilo na slavnostním ceremoniálu několik jejích představitelů včetně Svjatlany Cichanouské. Ocenění ale patří i těm, kteří byli po letošních protestech proti vládě autoritářského prezidenta Alexandra Lukašenka uvězněni nebo přinuceni opustit zemi.

„Nyní se běloruská opozice zařadila po bok velkých osobností minulosti, jako jsou Nelson Mandela či sovětský disident Anatoli Marhcenko, kterým byla v roce 1988 udělena vůbec první Sacharovova cena,“ podotkla Gregorová, podle které ale boj za demokracii v Bělorusku ještě neskončil. „Lukašenkova diktatura je stále u moci a zločiny jeho bezpečnostních sil zůstávají nepotrestány. Hromadné zatýkání se nyní stalo rutinou. Naléhavě žádám Evropskou radu, aby rozšířila sankce na další jednotlivce a organizace spojené s režimem a ukázala skutečnou sílu v jednotě,“ vzkázala pirátská europoslankyně Gregorová.

Sacharovova cenu za svobodu myšlení je pojmenována na počest sovětského fyzika a politického disidenta Andreje Sacharova. Cena je udělována jednotlivcům a organizacím hájícím lidská práva a základní svobody. S udělením Sacharovovy ceny je spojen finanční příspěvek ve výši 50.000 eur, prostřednictvím kterého poskytuje Evropská unie podporu laureátům a pomáhá jim v jejich činnosti.

Bc. Markéta Gregorová

  • Piráti
  • Pro kontakt použijte marketa.gregorova@europarl.europa.eu.
  • europoslankyně

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: tle

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…