Pirátská pomsta. Komentátor Holec se rozepsal o Petru Fialovi

16.01.2022 11:48

Komentátor serveru Info.cz Petr Holec zhodnotil počínání vlády Petra Fialy (ODS) při žádosti o vyslovení důvěry. Kabinet ODS, lidovců, TOP 09, Pirátů a STAN z toho nevyšel zrovna nejlépe.

Pirátská pomsta. Komentátor Holec se rozepsal o Petru Fialovi
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vláda premiéra Petra Fialy dostala důvěru většiny sněmovny. Pro návrh bylo 106, proti návrhu 87 poslanců

Vláda Petra Fialy po více než sto dnech od voleb získala důvěru od Poslanecké sněmovny. Pro vyslovení důvěry hlasovalo všech 106 koaličních poslanců přítomných v sále. Komentátor Petr Holec však v textu pro Český rozhlas poznamenal, že Fialova vláda během tohoto jednání utrpěla několik šrámů. Postarali se o ně lídři opozičních stran Andrej Babiš (ANO) a Tomio Okamura (SPD).

Oba poukazovali na finanční dary pro hnutí STAN od firem napojených na kyperský daňový ráj. Úderu na STAN využili i Piráti, kteří se Starosty utvořili koalici už před volbami, ale po volbách STAN vyzvali, aby dary řádně vysvětlili a případně některé z nich vrátili.

„Zhrzení Piráti totiž dostali šanci pomstít svůj volební debakl s přátelskou pomocí STANu. I oni teď proto chtějí po vlastním koaličním a vládním parťákovi vysvětlení jeho financování, jinak má peníze vrátit. Okamura vyzval šéfa STANu Víta Rakušana k rezignaci, ten to ale odmítl stejně, jako se Jan Farský (STAN) nechce vzdát poslaneckého mandátu. Nová vláda kauzy s Farským i s financováním STANu nejspíš přežije; mezičas od jejího jmenování prezidentem až do získání důvěry od Sněmovny ale ukázal, že má překvapivý talent k sebepoškozování,“ poznamenal Holec v textu pro Český rozhlas.

PhDr. Ivan Bartoš, Ph.D.

  • Piráti
  • Místopředseda vlády pro digitalizaci
  • místopředseda vlády

Vedle toho se navíc ukázalo, že i Petru Fialovi, který se během kampaně tvářil, že si sako snad nesundává ani doma, občas ujedou nervy.

„(Fiala) přišel poslance žádat o důvěru s pokornými slovy o ‚úctě‘ ke Sněmovně a o tom, jak ji na rozdíl od svého předchůdce Andreje Babiše nepovažuje za ‚žvanírnu‘. Už po pár hodinách opozičního grilování ho ale kamery zachytily, jak si vládním kolegům vulgárně stěžuje, že už ho to tady štve. Těžko teď říct, kdo vlastně Sněmovnou pohrdá víc: Babiše tady s podobným vulgárním výrazem v puse mikrofony nikdy nenahrály,“ napsal Holec.

Fiala se takto ostře vyjádřil ne na konto opozičních poslanců, ale na účet svých ministrů, kteří chvílemi ve Sněmovně chyběli, čehož v některých chvílích opoziční poslanci umně využili.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Moravský espéďák: Rusko už za dva roky nebude existovat. Psali analytici z USA

20:17 Moravský espéďák: Rusko už za dva roky nebude existovat. Psali analytici z USA

Moravský kandidát SPD a Trikolory do Evropského parlamentu Boris Latýn ve svém komentáři zmiňuje ana…