Plán Leyenové, jak krotit energie: Omezit spotřebu ve špičkách. A platit „solidární příspěvek“

07.09.2022 17:12

Předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová oznámila, že v Bruselu nalezli pět „okamžitých“ kroků ke zkrocení cen energií v Evropské unii. Energetickou krizi podle Leyenové vyřeší, pokud „snížíme příjmy Ruska“ z plynu, v EU se povinně sníží spotřeba elektřiny ve špičkách či například to, že se zavede pro ropné a plynárenské společnosti „solidární příspěvek“. Návrh, který Komise oficiálně předloží příští týden, je tak dosti odlišný od navrhovaných opatření ministra průmyslu a obchodu Jozefa Síkely (za STAN). „Nastala těžká doba, která jen tak neskončí,“ sděluje Leyenová. Fiala svolal jednání.

Plán Leyenové, jak krotit energie: Omezit spotřebu ve špičkách. A platit „solidární příspěvek“
Foto: Repro Twitter
Popisek: Předsedkyně Evropské komise, Ursula von der Leyenová

Anketa

Kdyby ve 2. kole volby prezidenta byli Andrej Babiš a Petr Pavel, kdo by měl váš hlas?

76%
4%
hlasovalo: 25643 lidí
Přestože se v posledních měsících objevují názory, že za energetickou krizi, v níž se Evropská unie ocitla, může její silně regulovaná dlouholetá energetická politika a zásahy, které mají Unii nasměrovat k „uhlíkové neutralitě“, a ruské omezování toku plynu do Evropy již bylo jen posledním hřebíčkem, šéfka Evropské komise Ursula von der Leyenová míní, že je z energetické krize kromě Ruska vinna změna klimatu.

„Rusko manipuluje s našimi energetickými trhy a my čelíme astronomickým cenám,“ uvedla.

Komise řešení energetické krize vidí v návrhu na zavedení povinného cíle pro snížení spotřeby elektřiny ve špičkách či v omezení příjmů společností vyrábějících elektřinu s nízkými náklady.

„Nízkouhlíkové zdroje energie přinášejí nečekané příjmy. Je načase, aby spotřebitelé využili jejich nízkých nákladů. Neočekávané zisky navrhneme přesměrovat na podporu zranitelných osob a podniků,“ uvedla.

Nevynechala ani „solidaritu“. Společnosti vyrábějící fosilní paliva totiž podle návrhu Komise budou muset odvádět „solidární příspěvek“. „Ropné a plynárenské společnosti rovněž dosahují obrovských zisků,“ vadí Leyenové, a proto se chystá tento „solidární“ příspěvek zavést.

Do energetických společností chce zároveň nalít likviditu. „Aktualizujeme náš dočasný rámec, aby bylo možné rychle poskytovat státní záruky,“ oznámila šéfka Komise s tím, že je třeba energetické společnosti podpořit, aby se vyrovnaly s volatilitou trhů.

Posledním řešením energetické krize pak má být zastropování ruského plynu. „Musíme snížit příjmy Ruska, které Putin využívá k financování této kruté války proti Ukrajině. Jsme na to připraveni. Na začátku války tvořil ruský plyn z plynovodů 40 % veškerého dováženého plynu. Dnes je to již jen 9 % našeho dovozu plynu,“ uvedla.

Podle Leyenové nyní „nastala těžká doba, která jen tak neskončí“ a EU uvažuje i o tom, že se zavede cenový strop na dovoz plynu i z jiných zemí než z Ruska.
 
Návrh chce Komise předložit v úterý, tedy až poté, co se ministři energetiky členských zemí v pátek sejdou na schůzi, kterou iniciovala Česká republika.

Není tak jasné, zdali má ještě šance alespoň jeden z plánů, který by chtěl zavést ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela (za STAN), v pětici opatření Komise totiž podpora těchto opatření nezazněla.

Český ministr tento týden uvedl, že se na mimořádné evropské radě pro energetiku, kterou Česko jakožto předsednická země svolalo na pátek 9. září do Bruselu, budou řešit dva návrhy možných řešení růstu cen energií.

Jeden z návrhů měl požadovat oddělení ceny plynu od ceny závěrné elektrárny, která určuje ceny elektřiny, aby vysoká cena plynu neovlivňovala ceny elektřiny. Druhé ze Síkelou představených opatření pak bylo ve stanovení maximální ceny všech jiných výrob elektřiny kromě plynové.

Evropská komise v návrhu, který získal deník Financial Times, doporučuje vládám, aby zavedly poplatek z výnosů výrobců elektřiny, kteří nevyužívají zemní plyn, pokud tržní ceny překročí 200 eur za MWh, což naznačuje, že v rámci tohoto kroku zřejmě nechá volnou ruku národním vládám.

Právě Česko přitom dosti spoléhá na celoevropské řešení a případný národní plán zatím vláda nemá dořešený.

„Na Úřad vlády jsem svolal jednání s největšími výrobci elektřiny v ČR. Výrobci si uvědomují, že současná situace může mít dalekosáhlé negativní dopady na ekonomiku, a spolupracují na přípravě modelu zastropování cen,“ informoval krátce po tiskové konferenci Leyenové premiér Petr Fiala (ODS).

Přestože ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela (za STAN) uklidňuje, že vláda bude mít i „české řešení“, ukázalo se, že se začalo hledat teprve na začátku září. Hotové má být až na konci měsíce a možnosti zastropování cen energií pro vládu připravuje trojice poradenských společností – britská společnost Ernst & Young, americká McKinsey & Company a švýcarské družstvo KPMG.

Kritiku za svůj přístup si vláda vysloužila například od novinářů Miroslava Motejlka a Petra Skočdopoleho. „Super, takže to výrobce necháme napsat. To není v normální zemi myslitelné,“ zní po premiérově svolání jednání s největšími výrobci elektřiny.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rak

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Libor Turek, Ph.D. byl položen dotaz

Srovnání

Dobrý den, pane poslanče, nejsem si jistý, zda se od vás dočkám upřímné odpovědi, ale prosím o ni. Fiala tvrdí, jak jsme super, že hrajeme první ligu, a že se srovnáváme s těmi nejlepšími. Má podle vás pravdu nebo, což si myslím já, z nás dělá premiér blázny? V čem přesně se můžeme srovnávat s těmi ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Další zhroucení, nadávají na Ukrajině. V Moskvě mezitím čilý ruch

10:25 Další zhroucení, nadávají na Ukrajině. V Moskvě mezitím čilý ruch

Provokace, intriky, faleš. Takhle to prý dnes funguje mezi Ruskem a Západem. V reakci na dodávky ame…