Plán na přesun ukrajinských Čechů zahrnuje i vyslání armádního speciálu

13.12.2014 11:51

Plán, jak dostat ukrajinské Čechy do vlasti, už dostává jasnější obrysy. Lidové noviny se tématu věnují a poukazují na to, že zatímco při návratu krajanů z Kazachstánu se postupovalo velice individuálně a každý, kdo chtěl do Čech, musel vynaložit značné úsilí i finanční prostředky, nyní je hlavním motorem údajně stát.

Plán na přesun ukrajinských Čechů zahrnuje i vyslání armádního speciálu
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Obec Malinovka, kde žijí volyňští Češi

Když se do Čech vraceli v letech 1994 až 2001 krajané z Kazachstánu, měla na starosti jejich repatriaci organizace Člověk v tísni jako smluvní partner Ministerstva vnitra. „Dali jsme si s tím tehdy práci: Každému zvlášť jsme vysvětlovali, že v České republice třeba nebudou šťastní. Že budou vytrženi ze svého prostředí, nebudou mít to svoje políčko,“ popisuje ředitel organizace Šimon Pánek. „Ukázalo se, že to byl správný postup. Z celkem 800 přesídlených lidí se zpět vrátila jen jedna rodina,“ dodal.

Nyní chce Sobotkova vláda pomoci ukrajinským Čechům, z nichž část požádala české úřady o pomoc. Ministerstvo vnitra nyní posílá na Ukrajinu rodinám dotazníky, které mají vyplnit a zase vrátit úřadům, a zde se dokonce uvažuje o vyslání leteckého speciálu, který by je přivezl do vlasti.

Kazašští Češi byli prý v docela jiné situaci. Sami si museli obstarat potvrzení o českém původu, sami si museli zaplatit vízum i cestu z Kazachstánu do Česka. „Každý člověk navíc musel mít potvrzení, že má v Čechách zajištěné ubytování a práci – nabídky jsme jim zajišťovali my. Teprve pak mohli požádat o trvalý pobyt a vycestovat,“ popsal LN Pánek.

Chovanec tvrdí, že individuální přístup se preferuje i nyní, jenže se musí spěchat

Teď je ale postup o poznání jiný. Pro krajany přiletí armádní speciál a tady budou ubytováni v zařízení Ministerstva vnitra. Teprve poté se bude pro několik desítek lidí shánět trvalé bydliště a práce.

Nejenže postupné přesídlování chválí Šimon Pánek, ale jako správný postup ho hodnotí i materiál Ministerstva vnitra, který shrnuje zkušenosti s přesídlením kazašských Čechů. „Individuální přístup k přesídlení byl pro následnou integraci vhodnější,“ citují LN.

Ale tentokrát je prý motorem pro hromadné přesídlení český stát, konkrétně prezident Miloš Zeman a ministr vnitra Milan Chovanec. Ten podle LN trvá na tom, že postupuje v souladu s minulými zkušenostmi. „Základním smyslem politiky přesídlení je upřednostnění individuálního přístupu. Nastavili jsme takové podmínky, aby krajané měli co nejvíce individuálních možností volby,“ tvrdí Chovanec.

Podle ministra vnitra je třeba si pospíšit, protože se prý situace na východní Ukrajině zhoršuje a zhoršují se tak podmínky pro život. LN poukazují na to, že z válčícího Doněcku je jen asi polovina lidí přihlášených k repatriaci.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

10:21 To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

„Konečně se lidi chytili a začínají se pěkně udávat. Napráskali řezníka, co nadával na Ukrajince, a …