Plán na rušení nemocničních lůžek je jednostranný diktát, myslí si Hašek

02.11.2012 13:52

Plán pojišťoven na rušení nemocničních lůžek je podle místopředsedy ČSSD Michala Haška (ČSSD) jednostranným diktátem, o kterém se kraje jako zřizovatelé nemocnic dozvěděly až z médií. Mohl by vést k tomu, že kraje budou muset Evropské unii nebo státu vracet dotace v řádu až stovek milionů korun, které získaly a využily na rekonstrukci nemocnic. Hašek to dnes uvedl na stranické tiskové konferenci.

Plán na rušení nemocničních lůžek je jednostranný diktát, myslí si Hašek
Foto: Michal Hašek
Popisek: Hejtman Jihomoravského kraje Michal Hašek

Zástupci krajů se podle Haška, který je jihomoravským hejtmanem a šéfem Asociace krajů ČR, se chtějí příští týden kvůli rušení lůžek sejít se zástupci pojišťoven i ministrem zdravotnictví Leošem Hegrem (TOP 09). "Jsme připraveni k velmi tvrdým jednáním," uvedl Hašek. Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka plány označil za "chaotickou redukci sítě zdravotnických zařízení".

V Česku funguje 152 nemocnic. Všem ke konci roku vyprší smlouvy se zdravotními pojišťovnami o hrazení péče. Ministerstvo zdravotnictví chce nemocniční síť zeštíhlit, a to zhruba o 6000 lůžek. Zajistit to mají právě pojišťovny. S některými zařízeními nemají už novou dohodu uzavírat, u jiných se má upravit třeba nabídka či rozsah péče. Akutní lůžková péče bude úplně zrušena ve 12 nemocnicích. Dalších 18 by mělo dostat už jen střednědobou smlouvu.

Záměr kritizuje Česká lékařská komora, sdružení nemocnic, odboráři i některé pacientské organizace. Podle nich se zhorší dostupnost péče pro nemocné. Hegrovo ministerstvo s tím nesouhlasí. Podle něj naopak lidé dostanou léčbu v moderně vybavených zařízeních. Odbory zdůrazňují i to, že kvůli útlumu celkem tří desítek nemocnic přijdou o práci stovky lidí.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: joh, čtk

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…