Platby v Portálu občana jsou snadné jako v e-shopu

02.02.2023 15:48 | Komerční článek

V e-shopech jsme si dávno zvykli provést platbu přes elektronické bankovnictví, pomocí údajů z platební karty nebo namířením chytrého telefonu na QR kód. Zároveň ve svém profilu jasně vidět, kolik která položka stojí i jaká je souhrnná částka. Pokud po nás někde chtějí, abychom manuálně opisovali do bankovnictví údaje k provedení platby přes účet a následně čekali, než peníze dorazí do obchodu, který až v ten moment začne naši objednávku odbavovat, nejednoho z nás napadne otázka, zda jsme skutečně v 21. století.

Platby v Portálu občana jsou snadné jako v e-shopu
Foto: Gordic
Popisek: Platba přes portál občana

Komfort celé škály platebních možností si lze nyní dopřát i při úhradě místních poplatků. Chápu, jakékoliv placení asi neokupuje v žebříčku oblíbených aktivit nejvyšší příčky, ale když už to být musí, tak ať to máme rychle a snadno za sebou. A tím se řídí i vývoj Portálu občana od firmy Gordic. Celý proces plateb místních poplatků lze shrnout do tří kroků:
 
Zobrazení poplatků
 
Do Portálu občana vstupuji pomocí přihlášení s ověřením totožnosti a již v úvodním přehledu vidím dlaždici poplatků se souhrnnou informací, kolik položek mi zbývá uhradit a jaký počet je již po splatnosti. Po kliknutí na dlaždici se zobrazí úplný výčet plateb, které mě čekají, i termíny splatnosti každé z nich. Jelikož jsme zvyklí platit nejdříve to, co „hoří“, portál automaticky řadí poplatky podle termínu splatnosti. Pokud bychom se dostali do prodlení a splatnost tzv. prošvihnuli, konkrétní platba získá zářivě červenou „ozdobu“ pro ještě výraznější výstrahu.
 
 
(Screen obrazovky: Platba přes Portál občana)
 
Platební možnosti GoPay
 
Po kliknutí na tlačítko „Zaplatit“ u konkrétního poplatku se zobrazí tři možnosti – údaje pro ruční zadání bankovního převodu, QR kód s předpisem pro platbu a online platba prostřednictvím brány GoPay. Řešení GoPay bylo jako základní pro Portál občana zvoleno hned z několika důvodů. Kromě platby kartou (přepsáním údajů z Visa či Mastercard karty) totiž umožňuje i širokou škálu dalších platebních možností, jako je bankovní převod, GoPay účet, mPlatba či Bitcoin. Ano, kryptonadšencům budou zářit oči i při úhradě poplatku například za popelnici.
 
Platba odeslána
 
Již po krátké chvíli se mi v prostředí portálu objeví, že byly peníze městu odeslány. Oproti vypisovaným složenkám nebo manuálnímu přepisu do bankovnictví tak nemusím tápat, zda jsem svojí chybou nenasměroval platbu špatně a nezpříjemnil někomu pár stokorunami život, nebo v lepším případě kontrolovat několik dní po sobě v bankovnictví, zda se nevrátí platba nazpět s notifikací o nemožnosti doručení. Samozřejmě k samotnému zaúčtování na úřadu dochází až s nějakým časovým odstupem, já však již po odeslání získávám důležitý kus jistoty a možnost poplatek (obvykle na rok) z hlavy vypustit.
 
Výhody platebního procesu ocení nejen občané, ale i městský či obecní úřad. Jeho pracovníkům přichází peníze na definované účty i s potřebnými informacemi pro další nasměrování i navazující účetní evidenci.
 
Autor textu: Gordic spol. s r.o.
 
 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Komerční článek

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…