Platy politiků by měly být navázány na služební zákon

13.04.2014 12:48

Služební zákon má nastavit mzdy především státním úředníkům. Podle deníku Insider by ovšem mohl ovlivnit i výplaty českých politiků. Do června totiž musí koalice připravit novelu zákona, který nastaví platy ministrů, poslanců a senátorů. Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) navrhl, aby se to svázalo se služebním zákonem.

Platy politiků by měly být navázány na služební zákon
Foto: Hans Štembera
Popisek: Peníze, ilustrační foto

„Případné zvýšení platů politiků by mělo být vázáno na platy ve státní správě. Tato otázka je nyní řešena v zákonu o státní službě, na jehož finální podobě koaliční strany intenzivně pracují," řekl Sobotka deníku Insider.

Bez změny zákona hrozí skokový nárůst platů politiků

Koalice se teď pře o paragrafové znění služebního zákona. Sobotkův kabinet přitom tlačí čas. Pokud se nyní nevyřeší platy politiků, tak od ledna příštího roku skokově narostou.

V posledních letech byly platy představitelů státní moci zmraženy na základu 51 tisíc korun. „Beze změny zákona č. 236/1995 Sb. by vzrostl plat například poslanci bez funkce o cca 13 200 Kč, ministrovi o 27 100 Kč a předsedům vlády a komor Parlamentu o 38 200 Kč," upozorňuje propočet, který si nechala zhotovit ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová (ČSSD).

Koalice se na platech zatím neshodne. ČSSD by uvítala mírné zvýšení

Hnutí ANO a KDU-ČSL žádají další zmrazení platů. Výjimku by tvořili soudci a státní zástupci. Sociální demokraté by ale zvýšení mezd uvítali. „Já osobně si dovedu představit nějaké mírné zvýšení cestou nižšího koeficientu, aby to korespondovalo s průměrnou mzdou,“ navrhuje Marksová.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe

Radek Rozvoral byl položen dotaz

Neslibujete nesplnitelné?

Opravdu jde ještě změnit migrační pakt, když ho podezřele narychlo EP před volbami odsouhlasil? A jak chcete zrušit green deal? Jsem pro, ale myslím, že je to nereálný slib.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Šimone, znám tě, opravdu to půjde dětem?“ Pánek spustil sbírku pro Gazu. Pochybnosti

20:45 „Šimone, znám tě, opravdu to půjde dětem?“ Pánek spustil sbírku pro Gazu. Pochybnosti

Neziskovka Člověk v tísni oznámila, že otevřela humanitární sbírku SOS Gaza pro psychologickou pomoc…