Plavat po moři vyšlo z módy? Uprchlíci si našli jinou trasu. Zemi, kde jste možná byli

09.06.2015 11:12

Novinářka Elizabeth Dickinsonová upozorňuje na zvýšený nárůst uprchlíků, kteří se snaží dostat na území Evropské unie přes turecko-bulharskou hranici. Jejich počet se v posledních měsících navýšil na desetinásobek. Bulharsko, které dříve sloužilo jako častá destinace českých dovolenkářů, však není v ideální hospodářské kondici a nápor uprchlíků není schopné zvládnout.

Plavat po moři vyšlo z módy? Uprchlíci si našli jinou trasu. Zemi, kde jste možná byli
Foto: repro foto Youtube
Popisek: Uprchlíci, ilustrační foto

Dvaadvacetiletý syrský uprchlík Ousay Sheikho se snažil do Evropy dostat desetkrát, než se mu konečně podařilo úspěšně překročit zalesněnou turecko-bulharskou hranici. Nejdříve jeho a dalších 25 uprchlíků vrátily zpět turecké bezpečnostní síly. Poté si třikrát zakoupil letenku do Itálie, ale neměl jako syrský občan víza a byl pokaždé deportován zpět. Konečně v březnu zaplatil Sheikho pašerákovi a dostal se společně se svojí matkou a dvěma sestrami přes tureckou hranici v prázdném nákladním vlaku. Poté Sheikho a jeho příbuzní přestoupili do nákladního vozu a vystoupili v bulharském městě Harmanli. „Bylo to tam jako v hotelu, vše naprosto čisté a bezpečné,“ zmiňuje mladý Syřan.

Jak uvádí Dickinsonová, v prvních měsících tohoto roku zemřelo ve Středozemním moři přes 1800 uprchlíků. „Evropští politici se předhánějí v navrhování řešení, která by pomohla zastavit mohutnou migrační vlnu, v rámci které letos dorazilo do Evropy odhadem téměř 50 000 uprchlíků. Evropská unie přišla s kvótami pro uprchlíky, prostřednictvím kterých by měli být uprchlíci dorazivší do Itálie a Řecka přerozdělování do dalších zemí,“ píše Dickinsonová a upozorňuje na to, že přes Turecko proudí na území Evropské unie čím dál tím větší počet uprchlíků. „V prvním čtvrtletí letošního roku dorazil do Bulharska dvojnásobek uprchlíků v porovnání se stejným obdobím v loňském roce,“ informuje Dickinsonová.

Celý text v angličtině máte k dispozici ZDE

Komisař OSN pro uprchlíky se dle Dickinsonové nechal slyšet, že každý týden do Bulharska přijíždí 200 uprchlíků a prezident Bulharské státní agentury pro uprchlíky Nikola Kazakov očekává, že se jejich počet ještě navýší. Mnozí očekávají, že ti budou hledat stále nové cesty, protože po moři jde o velmi rizikový podnik. „Drtivá většina z nich z Bulharska míří do Německa a Švédska. Neexistují přesné záznamy, kolik z nich již zemi opustilo. Bulharské úřady však tvrdí, že za poslední rok a půl byly dotazovány z ostatních států na 10 000 přistěhovalců z 15 000, kteří v tomto období vstoupili do Bulharska. Kvóty na rozdělení uprchlíků však nyní berou v úvahu jen imigranty, kteří dorazili do Itálie a Řecka,“ připomíná Dickinsonová.

Pro Bulharsko představuje takový počet uprchlíků značnou zátěž. „Hospodářská a sociální situace Bulharska v praxi znamená, že tento problém je mnohem větší, než by se mohlo zvenčí zdát,“ prohlásila bulharská ministryně vnitra Rumiana Bachvarová na konferenci v Sofii minulý měsíc. Než se podaří najít alespoň částečné řešení, budou do země přicházet další uprchlíci, jako je zmiňovaný Ousay Sheikho, kteří věří, že kdekoli v Evropě na ně čeká lepší život než v jejich dřívějších domovech. On a jeho matka se sestrami jsou ubytováni v Sofii a denně vyhlížejí, kdy budou mít připraveny dokumenty k odjezdu ze země. „Pojedeme hned, jak to bude možné. Máme v plánu zakotvit v Německu,“ říká Sheikho.

„Většina uprchlíků v Bulharsku jsou Syřané, ale také Iráčané, kteří často neměli jinou alternativu. Příběh dvaačtyřicetiletého otce tří dětí Mohammeda Ahmed Diaba ukazuje, jak velké riziko jsou ochotni podstoupit, aby dosáhli svého cíle. Diab pracoval v týmu iráckého viceprezidenta Al-Hašimiho do té doby, než viceprezident kvůli obvinění z vraždy odjel do Turecka. Ahmed utekl do provincie Anbar. Po dvou letech sem však pronikl Islámský stát a před třemi týdny dobyl zdejší hlavní město Ramádí. „Chtěli mě coby bývalého úředníka v irácké státní správě zabít. Odchod pro mě byl jedinou možnou volbou. Zaplatil jsem převaděčům za svoji pětičlennou rodinu celkem 10 500 dolarů,“ svěřuje se Diab, který se dostal nejprve do Turecka. Tam se ale necítila rodina bezpečně, proto později překročili hranici do Bulharska.

„Pro mnoho uprchlíků je však pobyt v Bulharsku jen dočasnou úlevou. Podmínky jsou zde značně odlišné od toho, co si většina z nich představovala. Ubytovací kapacity jsou nedostatečné a pracovní příležitosti téměř žádné. Až do poloviny roku 2013 přijíždělo do Bulharska ročně asi 1000 uprchlíků. Jak ovšem nabral konflikt v Sýrii na obrátkách, tento počet se zvýšil na desetinásobek. Dnes do země proudí tisíc uprchlíků měsíčně. Více než 7000 lidí požádalo bulharské úřady o dočasné chráněné postavení uprchlíka, které platí do konce roku,“ uzavírá Dickinsonová.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pro

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

11:11 „Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

Politolog Ivan Katchanovski z univerzity v kanadské Ottawě o válce na Ukrajině mluví jako o „zástupn…