Plesnivina dnešní doby. Herec Jaroslav Dušek naštve své kolegy

08.04.2024 11:43 | Monitoring

Naše lidská bytost je zvláštní. Stamiliony polodebilů si navzájem dělají poradce. To je teď tato civilizace. I takto zostra hovořil v pořadu Svědomí národa herec Jaroslav Dušek. Dotace pro herce jsou pro něj „plesnivina“. A jak mluví o umělé inteligenci a jak se vrací k očkování proti covidu?

Plesnivina dnešní doby. Herec Jaroslav Dušek naštve své kolegy
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jaroslav Dušek

Řeč byla mimo jiné o tom, že je dnes doba expertů a grantů. Neměli by herci chtít více grantů? „Já myslím, že ne. Myslím si, že granty jsou takovou plesnivinou tý dnešní doby. Celý život dělám divadlo, které granty nepotřebuje, protože jsem se tak rozhodl. My nemáme vlastně kulisáky, nemáme maskéry, nemáme tam kostyméry, my to všechno děláme sami. Nás je pět, nemáme žádný kamion. Já jsem seděl kdysi v grantové komisi Ministerstva kultury, ještě za nějakých starých dob. Tehdy jsem se ještě pokusil nějak požádat o grant, už si ani nepamatuju ty důvody, ale ty rozhovory byly tak bizarní... Oni mi pořád vysvětlovali, že ten grant dostat nemohu,“ popisoval Dušek, jak zjistiil, jak se s granty podvádělo. 

Dušek v minulosti hovořil také o tom, že si za své zdraví může každý sám. „Dráždíš zaprděné české elity v jednom kuse. Je možné říct lidem, aby to dělali také, sdílet know-how, nebo je to nepřenosné?“ zeptal se moderátor Duška.

„Nesnažím se nikoho dráždit. To, jestli to někdo tak vnímá... Za covidu psali: Chlubí se tím, že je zdravý. Že je to ode mě jako neomalené vůči těm nemocným lidem a tak. Nesnažím se někoho provokovat nebo dráždit. Ani to, že si za své zdraví může každý sám, není úplně ta formulace, ale myslím si, že na svém zdraví každý může pracovat, že je jeho spolutvůrcem. To, že tam máš nějaký zátěže, můžeš tam mít nějaký rodinný, rodový zátěže... Můžou se objevit v tvém zdravotním stavu a v tom projevu určité výzvy, které se tam probublají z nějaké rodiny ducha těch předchozích předků, to se všechno může stát. Museli bychom tady vydefinovat, co to znamená sám, že za to můžeš sám,“ rozebral Dušek.

Ten se vyjádřil i k normě „nesouvisí“. To je podle moderátora pořadu to, že zdravotní následky u „tečkovaných lidí“ nesouvisejí s Tečkou, i když zkolabovali přímo v očkovacím centru. Odškodnění se nedočkají. „Doporučuji všem novou germánskou medicínu. Dr. Hammera,“ poradil Dušek. „Jde o to, že my často to, co považujeme za nějakou nepřátelskou složku, je ve skutečnosti spojenec, kterého jenom my nechápeme. Je to podobné, jako když se ti stane v životě něco takzvaně blbýho, někdo tě podvede nebo nějak tě poníží nebo tě oklame. A ty zjistíš zpětně, že to byl obrovský dar od toho osudu, protože tě ten člověk vykopl z nějaké tvé dráhy, která už vedla někam do mrtvolnosti. A on způsobil to, že jsi byl nucen se nějak regenerovat, znovu se otřást a pokračovat v tom životě s tím, že jsi třeba o všechno přišel. A ty zpětně řekneš, že to bylo to nejlepší, co se mi mohlo stát,“ dodal Dušek.

Naše lidská bytost je podle Duška zvláštní. „Je schopná se propadnout do toho, že věří, že nic neumí, nic nemůže. Já si z toho dělám legraci na jevišti, že potřebuješ výživovýho poradce, pohybovýho poradce, finančního poradce, právního poradce, daňovýho poradce, já nevím, jakého guru, kouče. No, a teď lidi opravdu... To je ta naše civilizace! Já vždycky říkám: Stamiliony polodebilů si navzájem dělají poradce. To je teď tato civilizace. Civilizace poradců. Vždyť je to úžasný, když se na to podíváš tím klidným pohledem a řekneš si: Co tohle má znamenat? Opravdu mi má někdo říkat, co si mám brát na sebe? Opravdu budu věřit tomu, že budu číst, že letos se budou nosit úzké džíny? A já si je opravdu koupím, protože to tam psali? Na tý módě se to dá ukázat úplně, jako úplně nádherně,“ dodal Dušek.

A je podle Duška opravdu největším problémem mlčící většina? „Tebe nikdo nikde nedrží a držet nemůže. V momentě, kdy připustíš myšlenku, že někdo tě tam drží, tak už to dovoluješ. Ale nikdo tě nikde nemůže držet. Pokud ty sám s tím nesouhlasíš, pokud ty se sám nedržíš, tak on tě tam nemůže udržet,“ řekl. A dal příklad, že není potřeba papír, ale kompetence. „A když jste kompetentní, lidé to poznají a dají vám tu práci. Protože budou rádi, že je tam někdo kompetentní, a ne 1000 nekompetentních lidí s papírem, kteří sice mají papír, ale nemají kompetenci. A v momentě, kdy my se dostaneme do přirozeného světa kompetencí, tak celý svět papírů jde do háje. A z druhé strany tam výborně pracuje ta umělá inteligence. To je ohromná prča. Poslouchal jsem pořad nějakých odborníků o umělé inteligenci. Oni to nechtěli říct explicitně, ale pořád to z jejich řeči vyplývalo. Že de facto časem je možný zrušit ty vysoký školy a všechno to vzdělání, protože to bude dělat umělá inteligence,“ podotkl Dušek závěrem.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

COVID-19

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: Vanda Efnerová

Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Na Slovensku zvítězil pud sebezáchovy, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseFilipes , 08.04.2024 12:51:23
Na rozdíl od velkých a rádoby kosmopolitních českých měst, kde pravidelně vítězí bohatí a vlivní tuneláři, kmotři, přes noc vzniklí miliardáři, všichni pak mohutně podporovaní polodebilními "experty" zejména ze společenských věd, zpitomělou mládeží, která je dálkově řízená chytrými mobily, jupíky, kteří pěkně a pohodlně vydělávají "balíky" vsedě, aniž by se zapotili i nerozhodnými "........", kteří se rozhodují po vzoru Ameriky na poslední chvíli, a to jen podle visáže a PR politiků. Kosmopolitní Češi svůj pud sebezáchovy zkrátka vyměnili za plné nákupní vozíky nablýskaných šmejdů s kurvítky, kupované převážně na úvěr. Bohužel.

|  18 |  0

Další články z rubriky

„Nedávejte mi ta slova do úst“. Nerudová na debatě v obrátkách. Pak líčila přínosy války

21:04 „Nedávejte mi ta slova do úst“. Nerudová na debatě v obrátkách. Pak líčila přínosy války

Falšování dějin, lži a jednoduché mozky. V Aby bylo jasno se podívali, jak probíhala jedna z EU Deba…