Plesnivý eidam? Zveřejňujte podvodníky v médiích, navrhuje komunista

19.02.2012 13:28

Nejlepší by bylo, kdyby prodejci, kteří podvádí své zákazníky třeba přelepeným datem spotřeby, byli zveřejněni v médiích. A velkými písmeny. To navrhuje Pavel Kováčik z KSČM, podle něj by prodejcům logicky klesly zisky a třeba by i opustili Českou republiku.

Plesnivý eidam? Zveřejňujte podvodníky v médiích, navrhuje komunista
Foto: Hans Štembera
Popisek: Petr Bendl v Otázkách Václava Moravce

Jak efektivněji odhalovat podvádějící prodejce, kteří přelepí datum spotřeby na eidamu? Dělat častější přepadovky a zveřejňovat jejich jména v médiích, to navrhuje Pavel Kováčik z KSČM. „Ten, kdo bude vícekrát přistižen, tak mu holt zeslábne zisk,“ prohlásil v Otázkách Václava Moravce. Nakonec by třeba obchodník úplně skončit a odešel radši z České republiky.

„Já jsem přesvědčen, že když kontrolní instituce budou zveřejňovat výsledky kontrol, včetně těch, kde to dopadlo dobře, je to nenapadnutelné,“ míní Kováčik. Je optimistický – lidé i stát by pak podle něj ony instituce určitě podrželi.

Ministr zemědělství Petr Bendl k události, kdy byly odhaleny přelepené cedulky třeba v jednom pražském Albertu, nejprve prohlásil, že on se zatím jako nakupující s ničím podobným nesetkal – cedulky prý příliš nekontroluje. „Klidně tedy sníte plesnivý eidam a myslíte si, že je to hermelín?“ zeptal se moderátor Václav Moravec. „To snad ne,“ odpověděl Bendl se smíchem a dodal: „Je dobře, když se něco takového podaří odhalit.“

Ve Státní zemědělské a potravinářské inspekci se právě dokončuje návrh, podle kterého by se vytvořil útvar, kam by se vkládala zjištění, v jakých obchodech jsou prokazatelně zfalšované údaje. Ředitel inspekce Jakub Šebesta by to rád propojil i s Evropskou unií, aby se mohly státy navzájem varovat.

V poslední době se počet stížností zákazníků na obchodníky zvýšil, stejně tak počet odhalených podvodů. Podle Šebesty to není náhoda. „Může za to lepší práce inspektorů,“ pochválil své pracovníky. Stejně tak oceňuje i stížnosti zákazníků. „Nejen že se zvýšil počet, ale podněty jsou i profesionální, cílené, ne že bych někde roztrhlý pytlík,“ popisoval.

Ovšem aby usvědčili podvádějící obchodníky, museli by je v podstatě „chytit za ruku“. „To je téměř detektivní práce,“ uvedl Šebesta. „Většinou ta přebalování se dějou v prostorách, které nejsou oficiální prostory toho obchodu,“ popisoval dál. A navíc se často odehrávají v noci, což také inspekci přidělává práci.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pan

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Blyatmobil.“ Ruský vynález se chytil. Odhalil ukrajinskou slabinu

21:33 „Blyatmobil.“ Ruský vynález se chytil. Odhalil ukrajinskou slabinu

Ruským tankům nazývaným „blyatmobiles“ nebo „želví tanky“ či „bitevní stodoly“ se dostává pozornosti…