Plíživě se blíží totalita, varuje Rath z vězení

08.10.2012 15:36

Bývalý hejtman David Rath vyslal další vzkaz prostřednictvím svého blogu. Ve svém Listu z vězení IX. upozorňuje na to, že moc ve státě přebírá úřednický aparát, je možné zničit téměř každého a média tomu fandí.

Plíživě se blíží totalita, varuje Rath z vězení
Foto: Hans Štembera
Popisek: David Rath

Rath komentuje stav, kdy parlament je neustále haněn a osočován z toho, že pracuje špatně. „Prostě zástupci lidu mají stejné chyby jako lid sám. Jsou vzorkem společnosti, která je volí. Ta má právo maximálně na to, je za 4 roky nezvolit,“ konstatuje.

Neodvolatelní funkcionáři

Jenže podle Ratha stoupá moc nevolených skupin. Těmi je podle exhejtmana represivní a úřednický aparát. „Stoupá počet funkcionářů v těchto složkách, kteří jsou neodvolatelní a tudíž se nikomu nezodpovídají. Samozřejmě své podřízené odvolat mohou, či mají nástroje, jak se jich zbavit. Veřejnost, která pohrdá poslanci a svým Parlamentem je šikovně manipulována k obdivu k policii a dalším složkám represivního aparátu,“ konstatuje Rath.

Vláda prý pod heslem boje s korupcí posiluje pravomoci mocenských složek, které jsou díky tomu schopné kohokoli zničit. „Vláda dokonce chce vytvořit vrstvu neodvolatelných státních úředníků, kteří budou řídit ministerstva. Ministr se tak stane směšnou loutkou. Návrhy zákonů a vyhlášek tvoří úředníci. Bez nich není ministr, vláda a Parlament vůbec nic,“ varuje Rath.

Vliv demokraticky zvolených jedinců podle Ratha prudce klesá. „Veřejnost by si měla uvědomit, že tento proces je velice nebezpečný. Je to cesta od demokracie k totalitě. Je o to nebezpečnější, že probíhá plíživě a média to nezajímá, nebo tomu dokonce fandí,“ upozorňuje poslanec z vazby.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: joh

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…