Plukovník z ČSSD se vysmál americkým vojákům za to, co jim nedávno provedli Rusové

18.04.2014 9:07

Středočeský krajský zastupitel za ČSSD, plukovník v záloze Jiří Csermelyi, se podělil o perličku ze současných rusko-amerických vztahů. V textu, který publikoval na svém profilu na ParlamentníchListech.cz, popsal „střet“ obou armád v Černém moři. Učinil tak s odvoláním na server Military.com či stránky americké televize NBC.

Plukovník z ČSSD se vysmál americkým vojákům za to, co jim nedávno provedli Rusové
Foto: hns
Popisek: Saab JAS 39 Gripen, Ilustrační foto

Anketa

Kterého z těchto bývalých vrcholových politiků byste chtěli zpět?

hlasovalo: 9409 lidí

Do neutrálních vod Černého moře měl desátého dubna připlout torpédoborec amerického námořnictva Donald Cook. „Aby tam trošku zaharašil zbraněmi a demonstroval podporu kyjevským vládcům,“ vysvětluje sociální demokrat. Přítomnost lodi samozřejmě zaregistrovaly ruské jednotky.

O dva dny později ruské letectvo vyslalo k hlídkovému letu nevyzbrojený letoun Su-24, vybavený nejnovějším radioelektronickým systémem Khibiny. Podle líčení ruskojazyčných médií měly systémy amerického torpédoborce zaregistrovat ruský letoun na dlouhou vzdálenost.

„A najednou... Všechno zhaslo. Na obrazovkách tma. Tok elektronických dat se zastavil a 20mm šestihlavňové rotační kanony protiletadlových systémů Phalanx byly bezradné,“ popisuje plukovník v záloze americké setkání s nejnovějším ruským systémem.

Celý a nekrácený text Jiřího Csermelyiho ZDE.

Ruský pilot měl pak demonstrativně zahřmět nad palubou torpédoborce, celkem dvanáctkrát imitovat raketový útok (ačkoliv byl nevyzbrojen), a posléze v klidu odletět. Americkým expertům se prý za celou dobu nepodařilo „nahodit“ palubní elektroniku, bez které byl obrovský torpédoborec nepoužitelný.

„Až když ruský letoun zmizel za horizontem, zbraňové systémy torpédoborce ožily, obrazovky zablikaly a ukázaly prázdné, krásně modré dubnové nebe,“ píše Csermelyi. Výsledkem prověrky nového ruského systému mělo být, že 27 amerických mariňáků z Donalda Cooka si podalo žádost o propuštění do civilu.

Torpédoborec byl urychleně evakuován do bezpečí rumunského přístavu a členové posádky prý nyní procházejí „nezbytnými procedurami s psychologem“. Mluvčí Pentagonu incident v Černém moři označil za „nepřípustné zastrašování demoralizující posádku lodi a negativně působící na celkové klima mezi mužstvem“.

Csermelyi k tomu poznamenává, že v časech „studené války“ bývaly podobné „vtípky“ běžnou zábavou vojenských pilotů. Tehdejší mariňáky by však prý nejspíš ani nenapadlo chodit k psychologovi.  

Zdroje, které Jiří Csermelyi přiložil k článku:

http://www.military.com/daily-news/2014/04/14/russian-jet-makes-multiple-passes-by-us-destroyer.html

http://www.nbcnews.com/storyline/ukraine-crisis/russian-fighter-jet-buzzed-u-s-ship-officials-n79971

http://news.yahoo.com/apnewsbreak-russian-jet-passes-near-us-warship-155042130--politics.html;_ylt=A0LEVz_9DVBTPgoAdA5XNyoA;_ylu=X3oDMTEzZ2VmZmIzBHNlYwNzcgRwb3MDMwRjb2xvA2JmMQR2dGlkA1ZJUDM4NV8x

Zde můžete plukovníkovi v záloze položit dotaz:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…