Plyn: Chlubí se ODS, chlubí se Orbánova vláda. Ale je v tom rozdíl

14.08.2022 6:30

Energetická krize trápí v Česku mnoho lidí. Vláda Petra Fialy (ODS) se snaží občany uklidnit opakováním informace, která má ukázat, že Česko i tuto složitou situaci zvládne. Dle předsedy spolku Konec uhlí - Nová energie je však český plyn spalován pro potřeby německé výroby elektřiny. A do toho přichází zpráva z Maďarska, že Rusko navyšuje dodávky plynu do této země.

Plyn: Chlubí se ODS, chlubí se Orbánova vláda. Ale je v tom rozdíl
Foto: Hans Štembera
Popisek: Uzavírací ventil, ilustrační foto

Anketa

Mají Babišovi odpůrci právo narušovat pokřiky či silnější formou jeho mítinky?

6%
91%
hlasovalo: 37563 lidí
Ceny energií stále rostou a nejsilnější vládní strana ODS v této situaci přichází s ujištěním, že vláda v čele s předsedou kabinetu Petrem Fialou (ODS) zajistila pro Česko kapacitu na třetinu roční spotřeby plynu v Nizozemí.

„Naší vládě ve spolupráci s ČEZ se podařilo získat kapacitu v terminálu na LNG v Nizozemsku, díky kterému získáme plyn o objemu 3 miliard metrů krychlových a snížíme závislost na ruském plynu až o třetinu!“ tvrdí ODS na twitteru.

Energetická krize

Spolek Konec uhlí – Nová energie v této souvislosti napsal, že plyn pro výrobu elekřiny ČR prakticky nepotřebuje, zatímco Němci a Rakušané potřebují plyn velmi, což zvyšuje jeho cenu. Spolek to předvedl na několika grafech.

„Plyn v ČR pálíme výhradně na export. Pro vlastní spotřebu by nám stačilo uhlí + jádro + voda + soláry. Rakušané a Němci plyn, který je drahý a tvoří dnes vysokou cenu elektřiny, pálit pro výrobu elektřiny pro vlastní soustavu potřebují. Tím nám na své burze cenu EE uměle zvyšují,“ uvedl spolek.

Energetická krize

A mezitím přichází z Maďarska informace, že ruský energetický gigant Gazprom navýší objem dodávek plynu do Maďarska.

„S platností od pátku Gazprom zvýšil dodávky do Maďarska o 2,6 milionu metrů krychlových denně po zbytek srpna pomocí plynovodu TurkStream vedoucího přes Balkán, uvedl v sobotu ve svém příspěvku na facebooku státní tajemník ministerstva zahraničí Tamás Menczer. Podle něj pokračují jednání o dalších objemech na září,“ napsala agentura Bloomberg.

Maďarsko prý navíc usiluje o získání dalších 700 milionů metrů krychlových zemního plynu nad objemy stanovené ve víceleté smlouvě s Gazpromem.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…