Plzeň chce být Evropským hlavním městem inovací a vyhrát miliony

03.05.2018 13:38

Plzeň se chce stát Evropským hlavním městem inovací. Zapojila se do mezinárodní soutěže European Capital of Innovation, jejíž hlavní cenou je jeden milion eur (téměř 26 milionů Kč). Další oceněná města mohou získat 100.000 eur (až 2,6 milionu Kč), napsala ČTK.

Plzeň chce být Evropským hlavním městem inovací a vyhrát miliony
Foto: plzen.eu
Popisek: Plzeňská radnice

Stoosmdesátitisícová Plzeň přihlásila projekt Dronet zaměřený na pokrokovou podporu technického vzdělávání, rozvoj a vznik start-upů (začínajících firem) a vytváření podmínek pro příchozí firmy podnikající v inovacích, řekl dnes ČTK primátor Martin Zrzavecký (ČSSD). Jde o jeden z projektů konceptu Smart City (Chytré město) Plzeň.

Do soutěže se přihlásila města nad 100.000 obyvatel, jež patří do EU nebo jsou součástí Horizon 2020, největšího výzkumného a inovačního programu EU v historii. Výsledky budou vyhlášeny na podzim v Bruselu. Nezávislá porota posoudí, jak města zařazují inovativní řešení do společnosti. „Například, jak občané přijímají tyto myšlenky a výsledky a zda pro ně inovační postupy přinášejí konkrétní a měřitelnou hodnotu,“ řekl náměstek primátora Pavel Šindelář (ODS). Podle něj má Plzeň šanci na úspěch, protože vychází z potřeb občanů.

„Průmyslová Plzeň je vůbec prvním městem střední Evropy, které se do této soutěže přihlásilo. Nemotivuje nás finanční odměna, ale prezentování našich úspěchů v zahraničí a zařazení po bok takových měst jako jsou Paříž, Amsterodam a Barcelona,“ řekl primátor.

Projekt Dronet propojuje více oblastí. „Jednak technické vzdělávání na základních, středních i vysokých školách, zkvalitňuje vybavenost a posiluje konkurenceschopnost studentů díky účasti v atraktivních soutěžích a projektech,“ řekl ředitel správy informačních technologií města Luděk Šantora. Plzeň podle něj vytváří příležitosti pro lidi v každém věku. Má Centrum robotiky pro kroužky dětí, práci s učiteli, zavádí robotiku do výuky a organizuje projekty, například Satelit, díky němuž mohou středoškoláci poslat vlastní experimenty do vesmíru. Aktivity spojené s bezpilotní leteckou technikou poskytují data o průjezdnosti města, pro budování zelených střech na školách a ke sledování kvality vody vypouštěné z čističky do řek. Drony monitorují kůrovce v městských lesích, živelní události, dělají přesné kontroly mostních konstrukcí a pátrají po lidech.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Provokace.“ Zmizelo to. Odkryto po smrti Josefa Laufera

4:40 „Provokace.“ Zmizelo to. Odkryto po smrti Josefa Laufera

Po smrti zpěváka Josefa Laufera mnozí připomínají jeho píseň o Svobodné Evropě a kapitánu Minaříkovi…