Plzeňskou věznici opustila první více než desítka vězňů

02.01.2013 19:52

Prvních zhruba 16 vězňů, na které se vztahuje amnestie prezidenta Václava Klause, opustilo dnes navečer brány věznice v Plzni - Borech. Celkem by mělo borskou káznici opustit podle odhadů vězeňské služby 264 z 1460 vězňů. Jako první vyšla z vězení mladá žena v 17:10, další amnestovaní muži následovali s více než hodinovým odstupem.

Plzeňskou věznici opustila první více než desítka vězňů
Foto: Archiv
Popisek: Věznice - ilustrační foto

"Za dětmi," odpověděla novinářům s pláčem žena na otázku, kam povedou její první kroky na svobodě. Ve vězení strávila osm měsíců za podvod. Že ji osvobodí amnestie prezidenta vůbec netušila. "Vůbec jsem nevěděla, že je amnestie. Přišli mi to říci, až když mě propouštěli. Vím to od 15:45," dodala. Další propuštění muži byli méně sdílní. O propuštění z vězení se většinou dozvěděli až dnes kolem 16:00. Některým do konce vyměřeného trestu zbývaly týdny, jiným měsíce.

Na rozdíl od jiných věznic, kam přímo přišli soudci a rozhodovali na místě, v Plzni si soudci okresního soudu nechávají z věznice přivážet podklady a rozhodují v soudní budově. "Kdo má čas, třeba se vrátil z jednací síně, zapojil se," řekl odpoledne ČTK místopředseda soudu Boris Valový. Podle něj na dokumentech týkajících se propuštění na amnestii pracuje u soudu průběžně pět až sedm soudců, podle toho, kdo má čas. Zároveň musejí stíhat svoji běžnou agendu a dříve nařízená soudní líčení. "Pracovní dobu dnes určitě nebudeme dodržovat, budeme tady déle, až do večera, ale ne celou noc. Bude záležet na jednotlivých soudcích, do kolika hodin kdo zůstane v práci, kdo jak bude moci," uvedl Valový.

Podle mluvčí věznice Jany Bartošové může vězení lidi, o nichž soud rozhodl, propouštět průběžně dál. "Bude záležet na soudcích, jak dlouho budou pracovat," řekla. Věznice kvůli mimořádnému propouštění posílila služby. Je v ní například i lékař, který musí provádět výstupní prohlídky. Takzvané kolečko, tedy všechny procedury, které musí vězeň před odchodem absolvovat, trvá kolem hodiny až hodiny a půl.

Město chystá bezpečnostní opatření

Podle Valového nelze zatím odhadnout, jak dlouho bude soudcům trvat posouzení všech případů. Asi u tří stovek lidí, u kterých amnestie připadá v úvahu, by chtěli plzeňští soudci stihnout rozhodnout tento týden.

Na větší propouštění vězňů se chystá i město. "Požádali jsme o spolupráci bezpečnostní složky, abychom zvýšili v době hromadného propuštění odsouzených bezpečnost nejen v okolí věznice, ale i v celém městě," řekl starosta centrálního obvodu Jiří Strobach. Na situaci přímo u věznice a také na trasy na vlakové a autobusové nádraží dohlíží policie, strážníci monitorují centrum města, ulice a restaurace, dodal Strobach.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nem, čtk

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…