Plzeňský kraj dostane na sociální služby o 45 milionů více, než loni

03.07.2014 11:03

Sociální služby v Plzeňském kraji dostanou letos od státu 353 milionů korun, o 45 milionů korun více než loni. Tuto sumu by si měl kraj udržet každoročně minimálně do roku 2017, dokdy mají všechny kraje v ČR dostávat celkem 7,2 miliardy korun plus inflaci. ČTK to řekl krajský radní pro sociální služby Zdeněk Honz (ČSSD). Kraje budou od příštího roku peníze rozdělovat samy.

Plzeňský kraj dostane na sociální služby o 45 milionů více, než loni

Na 12 zařízení zřizovaných Plzeňským krajem půjde podle hejtmana Václava Šlajse (ČSSD) 150 milionů korun, na organizace zřizované městy a obcemi 70 milionů, 60 milionů Kč na církevní instituce a shodná suma neziskovým organizacím. Šest milionů korun dostanou soukromé subjekty a osm milionů sociální lůžka v nemocnicích regionu.

V kraji se počet poskytovatelů sociálních služeb nezvýšil

„V Plzeňském kraji je zhruba 150 organizací poskytujících sociální služby, některé jich nabízejí více druhů," uvedl Honz. Mohou se zapojit do grantového systému, pokud je služba registrovaná na krajském úřadě. Podle Honze se v některých krajích výrazně zvýšil počet poskytovatelů sociálních služeb, v Plzeňském kraji ne.

Asociace krajů je spokojená se sumou 7,2 miliardy korun, kterou dostanou kraje letos i v příštích třech letech od Ministerstva práce a sociálních věcí. „V minulých letech nám vlády dávaly tři, čtyři miliardy a vrhaly sociální služby do hrozných situací. Vždy na počátku nevěděly, kolik lidí mají přijmout a zda to vůbec zvládnou, tedy jestli v půlce roku nezavřou," řekl náměstek hejtmana Karlovarského kraje Miloslav Čermák (ČSSD), který je předsedou sociální komise Asociace krajů. Letošní sumu 7,2 miliardy Kč považuje za „velký úspěch této vlády".

„Z dlouhodobého hlediska ale tyto peníze rozhodně nemohou stačit, protože populace stárne, stejně jako se zvyšují náklady na provoz objektů a poskytování služeb. Bude to vyžadovat nová řešení," uvedl Šlajs.

Soukromníci investují jen do seniorských domovů pro cizince

Do systému jdou navíc peníze z EU, jejichž objem se má příští rok navýšit. Plzeňskému kraji zhruba pětinásobně na 75 milionů korun. O roce 2016 zatím jasno není. Peníze z EU nehradí přímo služby, ale jsou na jejich transformaci a rozvoj, na menší druhy bydlení včetně chráněného a dále například na řešení bezdomovectví.

Soukromý sektor se do financování sociálních služeb zatím vkládá málo a spíše vyhledává atraktivnější projekty. Podle Čermáka například seniorské domovy pro cizince v pohraničí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam, čtk

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

21:30 „Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

Horní komora Parlamentu se rozhodla sněmovní verzi novely občanského zákoníku ohledně uzavírání part…