Po debaklu Nečas obrací: Chyby jsem udělal i já

21.10.2012 11:24

Po prohraných krajských volbách premiér Petr Nečas odmítl otevřeně říci, že by za neslavný výsledek ODS nesl spoluzodpovědnost. Po očekávatelném debaklu ODS ve druhém kole voleb do Senátu už pomalu otáčí. V rozhovoru pro server Lidovky.cz přiznává, že i on se dopustil chyb, ze kterých se zodpoví na nadcházejícím volebním kongresu ODS.

Po debaklu Nečas obrací: Chyby jsem udělal i já
Foto: Hans Štembera
Popisek: Zasedala Výkonná rada ODS. Z tváří zúčastněných bylo cítit zmar z prohraných voleb

"Každý děláme chyby, dělám je i já. Určitě se o tom budeme bavit na půdě ODS. Se svým pohledem, včetně toho, kde vidím svoji zodpovědnost a chyby, určitě seznámím delegáty kongresu," prohlašuje premiér.

ODS škodí i negativní kampaň

Jeho chyby ale podle premiéra nejsou to jediné, co zapříčinilo výsledek ODS. Premiér už po několikáté zopakoval, že výsledky souvisí s tím, že ODS nese vládní odpovědnost a prosazuje nepopulární opatření, což má na voličskou přízeň zásadní vliv. Znovu také připomněl, že na počátku tisíciletí podobně neslavně končila i ČSSD, když byla hlavní vládní stranou.

První muž vlády dále dodává, že ODS především nedokázala přilákat voliče k volebním urnám. Ti raději zůstali doma a je třeba analyzovat, proč se tak stalo, aby ODS ve sněmovních volbách udělala lepší výsledek.

Senátor Jaroslav Kubera po svém znovuzvolení prohlásil, že se těší podpoře voličů, protože za ním vidí pozitivní výsledky. V této souvislosti zdůraznil, že ODS škodí negativní kampaň, ke které se pravidelně před volbami uchyluje i ODS. A jak Kuberův úspěch vidí sám premiér. Nestojí za ním například to, že v Senátu hlasoval proti zvýšení DPH?

"To je naprosto nekorelující souvislost. Pan senátor a primátor Kubera je velmi výraznou osobností. Nekonformní v mnoha ohledech. Bohatou ve smyslu svého působení na okolí. Pochybuji, že nějaká významná část voličů, kteří mu dali důvěru, sledovala jedno dílčí hlasování v Senátu," uzavírá předseda vlády.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…