Po razii na radnici Brna–středu bylo v noci obviněno devět lidí

08.03.2019 6:25

Kriminalisté obvinili v noci na dnešek devět lidí v souvislosti se čtvrteční raziií na radnici městské části Brno-střed. V tiskové zprávě to uvedl mluvčí Národní centrály proti organizovanému zločinu (NCOZ) Jaroslav Ibehej. Zprávu přinesla ČTK.

Po razii na radnici Brna–středu bylo v noci obviněno devět lidí
Foto: Aktu.cz
Popisek: Razie NCOZ na městském úřadu v Brně

O návrhu na vazbu má státní zástupce rozhodnout dnes. Obvinění padla z trestných činů účast na organizované zločinecké skupině, zjednání výhody při zadávání veřejných zakázek a z úplatkářských trestných činů.

„Kriminalisté zajišťovali důkazy k podezření z nezákonného ovlivňování veřejných zakázek zadávaných Úřadem městské části Brno–střed a v této souvislosti bylo ve večerních a nočních hodinách ze čtvrtka na pátek obviněno devět osob,“ uvedl Ibehej.

NCOZ od čtvrtečního rána zasahovala na vícero místech v zemi ve dvou oddělených případech. „Souběžně s touto trestní věcí probíhalo dokumentační zajišťování důkazů v prostorách Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže a na některých dalších místech souvisejících s rozhodováním uvedeného úřadu v oblasti zadávání veřejných zakázek. V této samostatně vedené trestní věci nebyla žádná osoba obviněna,“ sdělil mluvčí.

Detektivové přišli do pražského sídla firmy Kapsch, která provozuje mýtný systém v Česku, bytu ředitele Kapsch, sídla ÚOHS v Brně, k místopředsedovi hnutí ANO Jaroslavu Faltýnkovi a v Prostějově k vlivnému sportovnímu manažerovi Miroslavu Černoškovi.

Policie podezřívá podle serveru Novinky.cz předsedu ÚOHS Petra Rafaje a ředitele české pobočky Kapsche Karla Feixe z korupce. Podezření souvisí se zakázkou ministerstva dopravy na výběr mýtného. Podle serveru to vyplývá z příkazu k prohlídce, který zmiňuje i místopředsedkyni ÚOHS Evu Kubišovou.

Radnice Brna–středu byla celý čtvrtek zavřená. Zásah tam trval do pozdního večera a není jasné, zda bude dnes fungovat normálně. Policie na úřadu hledala dokumenty, není ale zřejmé, čeho přesně se zásah týká, řekl ČTK tajemník radnice Petr Štika. Policisté zasahovali také ve Správě nemovitostí v Měnínské ulici, která pod radnici spadá.

Podle některých médií policisté zadrželi radního, někdejšího místostarostu a člena dozorčí rady státního podniku ČD Cargo Jiřího Švachulu (ANO). Švachula působí podle serveru Lidovky.cz na ÚOHS jako člen rozkladové komise pro dohled nad zadáváním veřejných zakázek v Brně.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

12:53 Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

Na Slovensku je rušno kolem veřejnoprávních médií. „Největší likvidátoři svobody slova se dnes pasuj…