Po schůzce lídrů zbývá dohoda na komisi ke GIBS mezi KSČM a ČSSD

30.11.2017 13:40

Poslanci ANO ve Sněmovně nebudou řídit žádnou z komisí pro dohled nad bezpečnostními složkami, dohodli se na tom dnes ráno lídři parlamentních stran. Šéf sněmovní frakce hnutí ANO Jaroslav Faltýnek novinářům řekl, že zbývá dohoda na komisi k dohledu nad Generální inspekcí bezpečnostních sborů (GIBS) mezi komunisty a ČSSD, napsala ČTK.

Po schůzce lídrů zbývá dohoda na komisi ke GIBS mezi KSČM a ČSSD
Foto: GIBS
Popisek: GIBS logo

O rozdělení komisí diskutovali předsedové sněmovních stran už ve středu večer, nechtěli ale komentovat dílčí výsledky, dnes se sešli na zhruba půlhodinové schůzce.

„S výjimkou KSČM a ČSSD, které by se měly dohodnout na jedné komisi, je dohoda na obsazení místopředsedů výborů i na obsazení nominací do stálých delegací a do kontrolních komisí,“ uvedl Faltýnek. ANO podle něj respektovalo, že kontrolní komise bude mít opozice. „My pouze aspirujeme na pozici předsedy nebo předsedkyně komise pro rodinu, kterou zřídila Sněmovna,“ uvedl Faltýnek.

Podle šéfa poslanců KDU-ČSL Jana Bartoška zástupci KSČM a sociálních demokratů slíbili, že naleznou shodu na obsazení poslední komise. „Všichni jsme hledali dohodu a každý z nás musel ustoupit,“ uvedl.

Ing. Jan Bartošek

  • KDU-ČSL
  • Místopředseda KDU-ČSL
  • místopředseda PS PČR

Jednání na úrovni Demokratického bloku o rozdělení přidělených komisí podle Bartoška pokračují tak, že skončí nejpozději do pátku, kdy je třeba podat nominace. Podle informací ČTK Demokratický blok, tedy ODS, lidovci, TOP 09 a hnutí STAN, obsadí pět komisí, z toho čtyři bezpečnostní: komisi pro kontrolu Bezpečnostní informační služby (BIS), komisi pro kontrolu činnosti Finančního analytického úřadu (FAÚ), komisi pro kontrolu Vojenského zpravodajství a komisi pro kontrolu poskytnutí údajů z centrální evidence účtů. Pátá komise pro Demokratický blok je nově ustavená komise pro změny Ústavy.

V diskusi o počtu místopředsedů výborů se lídři dohodli na snížení jejich počtu v mandátovém a imunitním výboru na tři. Ve vedení největšího, školského výboru bude i nadále sedm místopředsedů, přičemž místo, o které chtělo ANO počet snížit, připadne Demokratickému bloku, z něhož pochází i předseda výboru Václav Klaus mladší. „To bude jediný výbor se sedmi místopředsedy,“ konstatoval Faltýnek.

SPD bude podle dohody kontrolovat komisi pro kyberbezpečnost a pro Národní bezpečnostní úřad. „Počkáme si na to, koho konkrétně tam SPD nominuje, nerozhodujeme se čistě na základě politické příslušnosti, ale i na tom, co za tím člověkem konkrétně je. Zda je důvěryhodný,“ řekl novinářům předseda klubu Pirátů Jakub Michálek. Předpokládá nicméně, že i bez hlasování Pirátů tyto komise SPD připadnou. SPD je podle svého předsedy Tomia Okamury s výsledkem jednání spokojeno.

Piráti budou nominovat svého zástupce do čela komise pro odposlechy a předsedu komise pro činnost Poslanecké sněmovny. „Měl by za nás mít na starost modernizaci Sněmovny po stránce IT technologií, vylepšení služeb tak, aby činnost Sněmovny byla transparentnější,“ uvedl Michálek.

Většina sněmovních výborů se sešla poprvé během středy. Dnes Sněmovna potvrdila předsedy, které si výbory vybraly. Celkem 11 komisí, tedy o tři víc než v minulém volebním období, založila Sněmovna v úterý. ANO, SPD a KSČM prosadily, že se obsadí podle poměrného zastoupení.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

10:21 To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

„Konečně se lidi chytili a začínají se pěkně udávat. Napráskali řezníka, co nadával na Ukrajince, a …