Po teroristickém útoku v Kábulu přišla odveta: Cíl mrtev, hlásí americká armáda

28.08.2021 7:43

Po teroristickém útoku před kábulským letištěm prezident USA Joe Biden přislíbil, že Američané tvrdě zareagují. Teď americká armáda hlásí, že poslala do boje americké drony. A ty si prý připsaly úspěch.

Po teroristickém útoku v Kábulu přišla odveta: Cíl mrtev, hlásí americká armáda
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vlajka USA

Prezident Spojených států Joe Biden se ocitl pod palbou kritiky za úprk amerických vojáků z Afghánistánu. Biden si stojí za tím, že když za sebe nechtějí bojovat sami Afghánci, Američané kvůli Tálibánu krvácet nebudou. Jenže urychlenou evakuaci vojáků, diplomatů a jejich spolupracovníků narušily dva výbuchy v davu před hlavním letištěm v Kábulu. Šlo o teroristický útok, k němuž se přihlásil Islámský stát. O život při něm přišlo přes 180 lidí, z toho 13 amerických vojáků.

K útoku se přihlásil Islámský stát Khorasan (ISIS–K), pobočka ozbrojenců, kteří dříve bojovali s americkými silami v Sýrii a Iráku.

Biden nechtěl tento teroristický akt ponechat bez odpovědi. Nechal do útoku vyslat americké drony. A americká armáda teď hlásí úspěch.

Na východě Afghánistánu, v provincii Nangarhár, při hranici s Pákistánem, americké drony podnikly útok na plánovače teroristického činu provedeného před kábulským letištěm.

„První informace naznačují, že jsme cíl zabili. Víme o žádných civilních obětech,“ uvádí se v prohlášení americké armády. Na prohlášení upozornila agentura Reuters, které další informace poskytl jeden z úředníků, ale pouze pod podmínkou zachování své anonymity.

Prozradil, že dron odstartoval z Blízkého východu a zabil plánovače útoku z řad Islámského státu spolu s dalším ozbrojencem, když ve východní provincii cestovali autem. 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…