Po volbách mohou mít v Británii hlavní slovo odpůrci homosexuálních manželství, píše server

09.06.2017 7:56

Demokratická unionistická strana se ve Velké Británii může stát jazýčkem na vahách. Strana, která je silná především v Severním Irsku, může držet při životě vládu oslabených konzervativců. Ale co za to bude chtít? Server britského deníku Independent tuto stranu představuje širší veřejnosti.

Po volbách mohou mít v Británii hlavní slovo odpůrci homosexuálních manželství, píše server
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vlajka Velké Británie

Britská premiérka Theresa Mayová vypsala předčasné volby v naději, že v parlamentu ještě posílí pozici svých konzervativců. Ti sice drželi v dolní komoře většinu 331 poslanců z 650, ale Mayová zřejmě věřila, že může získat pohodlnější většinu. Britové jí však ve čtvrtečních předčasných volbách ukázali, že se přepočítala. V tuto chvíli se sice stále ještě sčítají hlasy, ale už je v podstatě jasné, že konzervativci sice zůstanou nejsilnější stranou v parlamentu, ale ztratí většinu. Theresa Mayová tedy tyto volby rozhodně nemůže považovat za úspěch.

Spokojena však může být Demokratická unionistická strana v čele s Arlene Fosterovou. Strana bude mít nejméně deset poslanců a teoreticky by mohla držet při životě menšinovou vládu konzervativců nebo s nimi uzavřít koalici. Demokratická unie prosazuje zákaz uzavření manželství pro osoby stejného pohlaví a v Severním Irsku tímto tématem dokázala oslovit voliče.  

Celý článek v angličtině naleznete ZDE.

Arlene Fosterová už dala jasně najevo, že si neumí představit spolupráci s labouristy Jeremyho Corbyna, ale s konzervativci Theresy Mayové bude ochotná jednat.

Nelze vyloučit ani variantu, že Britové půjdou ještě jednou k předčasným volbám

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Němci – naši nejbližší přátelé.“ Festival v Plzni vzbudil vášně

4:44 „Němci – naši nejbližší přátelé.“ Festival v Plzni vzbudil vášně

Necelý týden před oslavami osvobození se v Plzni uskutečnily česko-německé, respektive bavorské dny …