Po vraždění teroristy ve Würzburgu: Primátor se děsí nenávisti k uprchlíkům, mládež veřejně skládá slib solidarity

03.07.2021 6:23

Primátor Würzburgu Christian Schuchardt v otevřeném dopise adresovaném svým spoluobčanům prozradil, že po útoku Somálce z minulého týdne, který ve městě zavraždil tři lidi a dalších pět zranil, plakal. Poté požádal všechny, aby kvůli jednomu agresorovi neodsuzovali všechny Somálce nebo snad dokonce všechny uprchlíky, protože ani po druhé světové válce svět neodsoudil celé Německo, nýbrž jen nacistické zločince. A mladí katolíci z Bavorska se zavázali, že budou potlačovat projevy nenávisti.

Po vraždění teroristy ve Würzburgu: Primátor se děsí nenávisti k uprchlíkům, mládež veřejně skládá slib solidarity
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vlajka Německé spolkové republiky

Minulý pátek rozpoutal v německém Würzburgu čtyřiadvacetiletý uprchlík ze Somálska krvavou lázeň. S pomocí nože. Tři lidi zavraždil a pět dalších zranil. Primátor města Christian Schuchardt z vládní CDU se po útoku obrátil na své spoluobčany v otevřeném dopise a požádal je, aby za to, že jeden Somálec spáchal zločin, neodsuzovali všechny somálské uprchlíky, potažmo všechny Somálce.

„Včera v noci jsem plakal. Plakal jsem za oběti útoku i za jejich blízké. ... Včera večer jsem také brečel za naše město,“ napsal hned v úvodu s tím, že svědci popsali hrůzu okamžiku, kdy se poklidný letní večer proměnil v krvavý moment.

Policisté útočníka zadrželi a vyslechli. Ze slov agresora vyplynulo, že mohl být motivován svou fanatickou vírou. Vyšetřovatelé však prozatím nevyloučili ani psychické onemocnění.

A primátor města požádal všechny své spoluobčany, aby po hrůzném činu jednoho somálského uprchlíka neodsuzovali všechny Somálce nebo dokonce všechny uprchlíky.

„Zločiny jednotlivců nelze nikdy vysledovat zpět k populačním skupinám, náboženstvím nebo národnostem. Ani my Němci jsme po druhé světové válce nebyli plošně odsouzeni,“ zdůraznil a trval na tom, že se obyvatelé musí oprostit od podobného předsudečného uvažování. „Toto stereotypní myšlení musí skončit,“ napsal doslova.

Jedním dechem dodal, že je jeho představa nenaplnitelná. Jde o ideál. Proto je podle primátora naprosto nezbytné, aby celá společnost pracovala na tom, aby se v ní každý jednotlivec cítil jako svobodný člověk, který má dost prostoru pro své sebeurčení, ale zároveň je součástí celku. Součástí města. Tak, aby byl ve městě zachován mír.

Nakonec primátor zvláště poděkoval policistům, záchranářům i kolemjdoucím, kteří se snažili ze všech sil pomoct obětem a teď pomáhají i jejich příbuzným a pozůstalým.

Na výzvu Christiana Schuchardta zareagovali zástupci katolické mládeže Bavorska, kteří se slavnostně zavázali, že se budou snažit mezi lidi šířit myšlenky solidarity a budou čelit projevům nenávisti.

„Po současných událostech se znovu ukazuje, že musíme spolupracovat s větším uznáním, musíme projevit více soucitu, více solidarity a společně čelit projevům nenávisti,“ zdůraznili mladí katolíci na Twitteru.

mladí němečtí křesťané

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…