Po zhroucení míru na Ukrajině by Merkelová nikoho nezrazovala od dodávek zbraní Kyjevu, myslí si šéf německého think-tanku

08.04.2015 19:56

Kdyby Německo nevyjednalo mír s Putinem, nikdo jiný by to neudělal. Američané by akorát přiživili konflikt dodáním zbraní Ukrajině. Prohlásil v rozhovoru pro Respekt.cz ředitel německého zahraničněpolitického think tanku Stiftung Wissenschaft und Politik Volker Perthesem.

Po zhroucení míru na Ukrajině by Merkelová nikoho nezrazovala od dodávek zbraní Kyjevu, myslí si šéf německého think-tanku
Foto: Hans Štembera
Popisek: Kancléřka Angela Merkelová

Perthesem uvádí, že Německo dnes razí mnohem aktivnější zahraniční politiku. „Chováme se jinak než před dvěma lety, kdy byl v Bruselu rozšířený ironický bonmot o tzv. german vote – jako přezdívce pro německý zvyk zdržet se hlasování, kterým jsme prosluli během krizí v Libyi a Sýrii. Takové vyhnutí se odpovědnosti dnes už nehrozí,“ říká Perthesem.

Ke změně prý Německo dohnalo prostředí, ve kterém se pohybuje. Američané prý totiž nejsou a ani nebudou tak aktivní jako v minulosti, podobně jako Francie a Velká Británie. „Ukrajina leží velmi daleko od Washingtonu, není tedy prioritou. O naše priority se v Evropě musíme starat sami – a možná při tom dojdeme k jiným návrhům řešení, než by upřednostnili američtí přátelé,“ míní Perthesem a hned dává příklad. Kdyby se Německo nepostavilo do čela diplomatického úsilí a nevyjednalo s Putinem mír, nikdo jiný by to údajně neudělal. Konflikt by pokračoval, Američané by prý dodali zbraně Ukrajině a vše by dál eskalovalo.

Zda bude Německo v zahraniční politice i nadále aktivní, záleží dle Perthesema na tom, jak se podaří současná diplomatická iniciativa na Ukrajině. Pokud se mírová dohoda v Minsku udrží, Německo prý bude možná ve světě hrát podobně aktivní roli. V opačném případě by prý mohlo ztratit odvahu. „Nejsme vojenskou mocností, naší silou je ekonomika. A pokud se nedodržují mezinárodní pravidla hry a bortí se mezinárodní řád, pak jsou ohrožené právě na exportu závislé země jako my,“ vysvětluje ředitel německého think tanku.

Kdyby dohody z Minsku padly a válka se opět naplno rozhořela, Německo zbraně Ukrajině nedodá. Ovšem jiné od toho údajně zrazovat nebude. „Ale pokud mír z Minsku nevydrží a odpovědnost za to bude jednoznačně na straně separatistů a prezidenta Putina, tak paní Merkelová nebude nikoho jiného od dodávek zbraní zrazovat. To už ostatně naznačila. Když se diplomatická cesta nezdaří, vlak už pojede jinou cestou,“ zdůraznil Perthesem.

EU je v krizi neefektivní

Perthesem v rozhovoru pro Respekt.cz také prohlásil, že evropská zahraniční politika je v časech krize efektivní, když ji tvoří vlády národních států. Byť by si prý mnozí přáli, aby zahraniční politiku vedla nadnárodní EU v čele s Federicou Mogheriniovou. „Ovšem v krizi se všichni opět upínají ke svým národním státům. Ani zahraniční partneři se nezajímají o postoj paní Mogheriniové, což není její vina, ale o názory šéfů národních států. Evropa tedy může mnohého dosáhnout, ale spíše skrze vzájemné dohody mezi národními vládami, nikoli přes Brusel,“ uvádí Perthesem s tím, že německé ministerstvo již buduje nové oddělení, které se zabývá krizemi: prevencí, rychlou reakcí a zvýšením mediačních kompetencí.

Celý rozhovor k přečtení ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: luš

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

8:15 „Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

O tom, co skutečně přináší schválený migrační pakt diskutovali v pořadu Události, komentáře zástupci…