Poblíž českých hranic bylo hodně živo. Jeden migrant si pouštěl nahlas muziku a takhle to dopadlo

21.12.2016 12:11

Před třemi měsíci se střetli obyvatelé německého Budyšína s tamějšími migranty. Aktuálně ve městě, které leží jen asi 25 kilometrů od českých hranic, došlo k dalším násilným střetům.

Poblíž českých hranic bylo hodně živo. Jeden migrant si pouštěl nahlas muziku a takhle to dopadlo
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Od pondělka jsou po Francii rozváženi uprchlíci, kteří doposud žili v ilegálním táboře u přístavu Calais

V polovině září se podle policie proti sobě postavilo asi osmdesát místních obyvatel a dvacet uprchlíků. Násilnosti tehdy údajně propukly poté, co byl zraněn lahví dvaatřicetiletý obyvatel města. Vše nakonec přerostlo ve vážný incident, který se podařilo místní policii uhasit jen s vypětím všech sil. Mainstreamová média se snažila označit za viníky příznivce krajní pravice, ale očitá svědectví obyvatel města ničemu takovému nenasvědčovala.

V každém případě si před třemi měsíci incident v Budyšíně získal značnou mezinárodní pozornost a informovala o něm média v mnoha evropských zemích. Události tohoto víkendu však nasvědčují tomu, že vztahy mezi přistěhovalci a místním obyvatelstvem se od té doby nijak zvlášť nezlepšily. Jak informuje server Lausitzer Rundschau, k další ostré výměně názorů mezi oběma komunitami došlo v průběhu tohoto víkendu.

Vzhledem k teroristickým útokům v Berlíně sice tentokrát konflikt mezi oběma komunitami patrně nevzbudí takovou pozornost v zahraničních médiích, ale v každém případě je patrné, že vzájemné soužití příliš nefunguje. Podle dostupných informací vše začalo tím, že si jeden z migrantů pouštěl na veřejnosti až příliš nahlas hudbu. Byl proto napomenut jedním z Budyšíňanů, ale ostrá slovní výměna názorů postupně eskalovala až k fyzickému násilí.

Do rvačky na budyšínském vánočním trhu se v sobotu večer nakonec zapojilo šest migrantů a neupřesněný počet příslušníků místní populace. Obě skupinky se začaly vzájemně přetlačovat a ve výsledku došlo ke zranění dvou účastníků bitky. Vedle toho došlo podle informací policie k poškození poblíž zaparkovaného citroënu. Celková škoda dosáhla dle informací policie několik set eur.

Kromě tohoto víkendu a zářijového incidentu však proběhla menší kontroverze mezi Budyšíňany a migranty na začátku minulého měsíce. Policie nejprve zajistila mladého migranta, který napadl Němce, a následně musely pořádkové síly řešit další konflikt mezi skupinkou asi osmi místních a početně přibližně stejnou skupinkou migrantů. V tomto případě dle hlášení policie nedošlo aspoň k žádnému zranění.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pro

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…