Pobouřená církev: Po návrhu na skrouhnutí restitucí se ozval křik a kousavá poznámka

06.02.2014 9:56

ČSSD navrhla, aby paušální náhrady církvím za nevydaný majetek, které jsou považovány za nejkontroverznější bod tzv. církevních restitucí, byly sníženy z 59 miliard na 46. Představitelé církví jsou podle deníku Právo pobouřeni.

Pobouřená církev: Po návrhu na skrouhnutí restitucí se ozval křik a kousavá poznámka
Foto: hns
Popisek: Církevní restituce, ilustrační koláž

Anketa

Souhlasíte s církevními restitucemi?

6%
91%
hlasovalo: 72825 lidí

Informace pronikla na veřejnost po jednání grémia ČSSD ve středu ráno. Vyplývá z podkladů společné komise koaličních stran ČSSD a ANO, které ji chtěly předložit církvím na další společné schůzce, která by se měla uskutečnit v pátek nebo v pondělí. Církevní zástupci byli uniklými čísly nemile překvapeni.

„Zatím nemáme v ruce žádný podklad, ale myslíme si, že se sociální demokracie ve svých výpočtech zásadně mýlí,“ uvedl Tomáš Holub, generální tajemník České biskupské konference. ČSSD však na svých výpočtech trvá. Členka komise Alena Gajdůšková vysvětlila, že odborníci ČSSD srovnali cenu za hektar, kterou pravicová koalice vypočítala jako výši náhrad, s úředními cenami zemědělské půdy v roce 2010. Rozdíl měl činit zmíněných 13 miliard.

Jak Gajdůšková, tak předseda ČSSD Bohuslav Sobotka navíc uvedli, že budou po církvích žádat, aby peníze z náhrad užívali jen na přesně stanovené účely. Pokud prý církve výhrady komise neuznají, varovala Gajdůšková, že bude hledat „další odbornou autoritu, která řekne, kde je pravda“.

Podobně k problému přistupuje i hnutí ANO. Poslanec Radek Vondráček církvím vzkázal, že by si měly uvědomit, že současná štědrá podoba restitucí je v očích veřejnosti neobyčejně poškozuje a už proto by měly projevit ochotu k určitým ústupkům.

Pouze KDU-ČSL se na vyjednávání o korekcích současné podoby restitucí nehodlá podílet. Pokud se však prý skupině podaří s církvemi dohodnout na nějakém kompromisu, podpoří jej.  

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…