Počet voličů komunistů stagnuje oproti jiným stranám

14.10.2012 21:49

Oproti posledním krajským volbám získali komunisté v těch letošních o sto tisíc hlasů více. Přesto se podle serveru Lidovky.cz ukazuje, že počet voličů KSČM spíše stagnuje, zatímco u ODS či ČSSD neustále klesá a stoupá.

Počet voličů komunistů stagnuje oproti jiným stranám
Foto: Filip Jandourek
Popisek: Vojtěch Filip při volbě vedení strany

Komunisté zažívají po nynějších volbách úspěch. Mají velkou šanci na svého historicky prvního hejtmana a v Praze se poprvé dostal do druhého kola senátních voleb komunista. Přesto podle serveru spíše voličská základna KSČM stagnuje.

Oproti posledním krajským volbám mají komunisté o sto tisíc voličů více, a to skoro 539 tisíc. Jenže v roce 2000 dostali téměř 497 tisíc hlasů, což se současnému číslu blíží. Navíc v parlamentních volbách před dvěma roky dostali 590 tisíc hlasů, což je ještě více než letos. Musí se však brát v potaz, že parlamentní volby mají tradičně vyšší účast než krajské.

„Přimhouříme-li oko, zatímco ostatní velké strany čelí propadům či ziskům, rudá voličská základna se neustále pohybuje kolem půlmilionu. Ze všeho tedy nejvíc platí letitá teze o disciplinovaných voličích, které tu a tam posílí protestní hlasy,“ píše server.

Zdůrazňuje také, že komunisté postupně „vymírají“. V roce 2009 totiž měli 66 627 členů, jenže letos evidovali už jen kolem 63 tisíc.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pan

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Jak je sama doma, neskončí to dobře.“ Holec vytáhl na Černochovou ostrou munici

14:04 „Jak je sama doma, neskončí to dobře.“ Holec vytáhl na Černochovou ostrou munici

O průzkumech veřejného mínění, ale i o ministryni obrany Janě Černochové (ODS) mluvili v pořadu Podt…