Počkáme, zda jsou dost zralí, zareagoval Putin na krok Američanů

02.02.2019 13:45

Ruský prezident Vladimir Putin oznámil světu, že – stejně jako jeho protějšek ve Washingtonu Donald Trump – odstupuje od smlouvy o likvidaci raket krátkého a středního doletu, kterou podepsaly v roce 1987 Spojené státy a Sovětský svaz, jehož je Ruská federace nástupnickým státem. Napětí ve světě se tak pravděpodobně o něco zvýší.

Počkáme, zda jsou dost zralí, zareagoval Putin na krok Američanů
Foto: Repro Youtube
Popisek: Vladimir Putin na stanici FOX News

Vladimir Putin oznámil na setkání s ruským ministrem obrany Sergejem Šojgu, že Rusko stejně jako Spojené státy odstupuje od smlouvy o likvidaci raket krátkého a středního doletu z roku 1987.

„Budeme postupovat následovně: Na zamýšlený krok adekvátně odpovíme. Američtí partneři oznámili pozastavení platnosti smlouvy. I my ji pozastavíme,“ oznámil Putin. Jeho slova přinesla agentura TASS.

Americký ministr zahraničí Mike Pompeo v pátek oznámil, že administrativa Donalda Trumpa pozastavuje platnost smlouvy od soboty 2. února, tedy od dnešního dne. Pokud Ruská federace do 6 měsíců nezačne plnit závazky plynoucí ze smlouvy, USA od ní podle Trumpa odstoupí úplně. Ruská strana tvrdí, že smlouvu dodržuje.

„Počkáme a uvidíme, zda jsou naši partneři dostatečně zralí na to, aby s námi vedli smysluplný a spravedlivý dialog, který je velmi důležitý jak pro nás, tak pro naše partnery, tak pro celý svět,“ dodal Putin. Americká strana podle jeho názoru hledá záminky, aby mohla destabilizovat dosud platný systém světových záruk bezpečnosti.

Svým podřízeným Putin nařídil, aby bedlivě sledovali kroky americké administrativy a na každý její krok připravili různé adekvátní odpovědi.

reklama

autor: mp

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

21:30 „Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

Horní komora Parlamentu se rozhodla sněmovní verzi novely občanského zákoníku ohledně uzavírání part…