Pod Chládkem se prý houpe židle. V případě dohody ČSSD a ANO letí z vlády

23.05.2014 8:50

Ve vládních kuloárech se plánuje rošáda, v níž by si sociální demokracie a hnutí ANO měly prohodit některá ministerská křesla. Spekulace naznačují, že jako první by své místo v čele resortu školství, mládeže a tělovýchovy byl nucen opustit Marcel Chládek (ČSSD). Píše o tom deník Právo.

Pod Chládkem se prý houpe židle. V případě dohody ČSSD a ANO letí z vlády
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda výboru Marcel Chládek

Ministr Marcel Chládek platí za nejproduktivnějšího ministra vlády Bohuslava Sobotky, jeho kolegům se prý ale nezamlouvají mediální zkazky o stylu, s jakým údajně zachází se svými podřízenými. Že se ministerské křeslo pod Chládkem kýve, řeklo Právu několik zdrojů z ČSSD. Ani jeden si nepřál být jmenován.

„Hodně lidí chce, aby Chládek z vlády odešel. Jenže sociální demokracie nechce, aby to vypadalo, že měla neschopného ministra, a tak se má odvolání uskutečnit v rámci výměny ministerstev s hnutím ANO,“ řekl deníku jeden z poslanců ČSSD.

Chládek prý spekulace komentovat nehodlá. Jiný zdroj hovořil o tom, že na premiéra zatlačili koaliční partneři. Sobotka to ovšem popřel a podobně se vyjádřil také šéf hnutí ANO Andrej Babiš.

Kromě Chládka by o své místo přišla také ministryně Válková

Ministerstvo školství by po Chládkově odchodu obsadil člověk z hnutí ANO, poslanec a šéf školského výboru Jiří Zlatuška. Sociální demokracie by výměnou získala post šéfa resortu spravedlnosti, ze kterého by byla odvolána ministryně Helena Válková (ANO). Ta proti sobě poštvala řadu politiků svými kroky, například odvoláním generálního ředitele Vězeňské služby Petra Dohnala.

Kdo by obsadil její místo, prý nemá ČSSD zatím vyřešeno. Jedním z adeptů na tento post by podle Práva mohl být předseda ústavně právního výboru sněmovny Jeroným Tejc. Ten je nicméně na černé listině Bohuslava Sobotky kvůli puči, který se na jeho osobu pokusili dokonat Tejc spolu s Michalem Haškem a dalšími. Jako pravděpodobný kandidát se tak jeví i ministr pro lidská práva Jiří Dienstbier.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: adr

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…