Podaří se lídrům vládní koalice zažehnat rozkol? Řešit budou požadavek Bělobrádka na odstoupení Stropnického

12.02.2016 6:04

Lídři tří vládních stran mají na dnešní schůzce řešit napětí, které v koalici vzniklo kvůli komentování případu únosu pěti Čechů v Libanonu. Vicepremiér a šéf lidovců Pavel Bělobrádek řekl, že by měl ministr obrany Martin Stropnický z ANO, který veřejně připustil spojitost jejich propuštění s případem Libanonce Alího Fajáda, zvážit setrvání ve funkci. Stropnický stejně jako jeho stranický šéf Andrej Babiš takovou výzvu odmítli jako nemístnou.

Podaří se lídrům vládní koalice zažehnat rozkol? Řešit budou požadavek Bělobrádka na odstoupení Stropnického
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr zahraničních věcí Martin Stropnický

Koaliční schůzku svolal premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) s cílem, aby si politici vyříkali sporné věci osobně, a ne si vyřizovali vzkazy přes média.

Stropnický minulý týden potvrdil spekulace, že podmínkou propuštění pěti unesených Čechů bylo to, aby Praha nevydala Libanonce Fajáda do Spojených států. Bělobrádek míní, že takové vyjádření bylo nepřijatelné.

Stropnický se hájí, že nic nevyzradil, jen "v obrysu a náznaku" pojmenoval něco, o čem už psali novináři. Výzvy k odstoupení prý chápe od opozice, od koaličních partnerů mu přijdou zbytečné. Také podle Babiše Stropnický žádné státní tajemství nevyzradil a Bělobrádek by si měl odpustit "nemístné" výzvy k rezignaci. Zároveň řekl, že pokud se ukáže, že nějaký ministr vynesl z Bezpečnostní rady státu tajné informace, měl by z vlády odejít.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam, čtk

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ewa Farna zazpívá v Kolíně na náměstí. Dostane za to 617 584 korun

10:50 Ewa Farna zazpívá v Kolíně na náměstí. Dostane za to 617 584 korun

ParlamentníListy.cz si v posledních týdnech všímají řady smluv, které přibývají ve veřejných registr…